Σάββατο, 14 Απριλίου 2012

Μία διαφορετική προσέγγιση στην προσωπικότητα του Ιησού Χριστού

Ιησούς Χριστός......ένα όνομα που ίσως και να άλλαξε τον κόσμο περισσότερο από κάθε άλλο ιστορικό πρόσωπο στην παγκόσμια ανθρώπινη ιστορία.....
Σίγουρα άλλαξε πολλά στην ανθρώπινη ιστορία. Μέχρι και ο χρόνος ξεκινάει από το 0 , οπότε είναι και το έτος της γέννησής του. Κατάφερε να δημιουργήσει μία νέα θρησκεία, η οποία έμελλε να γίνει η πολυπληθέστερη σε πιστούς, άσχετα αν σ'αυτήν υπάρχουν υποδόγματα από το κύριο χριστιανικό δόγμα.
Συνέβαλλε, όσο αμφιλεγόμενο κι αν είναι, στην ελευθερία του Ισραήλ ως έθνους και κράτους, γιατί όχι μόνο τα έβαλε μ'αυτούς που καταπίεζαν το λαό του Ισραήλ και τον είχαν διαιρεμένο με σκοπό να διοικούν και να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, αλλά κάθισε και υπόμεινε τα βασανιστήρια των Ρωμαίων όταν συνελήφθη, οι οποίοι ως κατακτητές εκεί εφάρμοζαν το δίκαιο του ισχυρού. Έφερε, επίσης, ένα νέο τρόπο σκέψης στον ανθρώπινο εγκέφαλο με το να δέχεται πυρ από όσους δεν ήθελαν το ρεύμα που ο Χριστός έφερε, και να μην ανταποδίδει, αλλά να κάνει μία σιωπηρή διαμαρτυρία και να συνεχίζει να εκφράζει τις απόψεις του με τον ίδιο άμεσο και ειλικρινή τρόπο. Πέρα και από τα θαύματα τα οποία εικάζεται πως έκανε, ανταπέδωσε με πράες πράξεις το κακό που κάποιοι άλλοι έδωσαν στον Ιησού.

Αυτά τα λίγα για τα πολλά που έκανε. Έγινε "σημείο αντιλεγόμενο", αυτό δηλαδή που προφήτεψαν σωστά ο γέρος Συμεών και πολλοί ακόμα σοφοί της τότε εποχής. Πολλοί τάχθηκαν υπέρ της θεωρίας που έφερε ο Ιησούς Χριστός, πολλοί την απέρριψαν και άρχισαν να την πολεμούν, πολλοί τη θεώρησαν ακόμα μία αδιάφορη βιοθεωρία η οποία δεν πρόσφερε τίποτα στην περαιτέρω εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ωστόσο, και μόνο η ενασχόληση και μόνο όλων αυτών με τη βιοθεωρία του Ιησού Χριστού και της θρησκείας που έφερε στον κόσμο, δείχνει ότι η θεωρία αυτή και υπόσταση έχει, και εξέλιξη έχει, και βοηθάει στην ανάπτυξη του τρόπου σκέψης του κάθε ανθρώπου.
Ωστόσο, οι μεταγενέστεροι Χριστιανοί πολλές φορές δεν ακολούθησαν το παράδειγμα του Ιησού Χριστού σε σχέση με αυτά που αυτός είπε και έκανε, αλλά πολλές φορές ήταν μίλια μακριά από τις πραγματικές ιδέες του Θεανθρώπου.

  Αυτό συμβαίνει ακόμα και σήμερα, με το θρησκευτικό φανατισμό πολλές φορές να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα για όλη την ανθρωπότητα. Έτσι, με αυτές τις συμπεριφορές, ο Χριστιανισμός απέκτησε, πέρα από πιστούς, και αντιπάλους, οι οποίοι εφάρομζαν ακριβώς στον ίδιο φανατισμό αυτά που εφάρμοσαν και οι Χριστιανοί. Έτσι, από τη μία οι Χριστιανοί έκαιγαν παγανιστικούς ναούς και συγγράματα, και οι δε τους κηνυγούσαν και τους βασάνιζαν. Έτσι, φτάσαμε σε μία εποχή στην οποία να λέμε ότι πολλά συγγράματα και πολλοί ναοί ή ιστορικά σημεία χάθηκαν λόγω αυτού του φανατισμού. Και μην ξεχνάμε ότι σε διάφορα καθεστώτα της σύγχρονης ιστορίας, όπως ο Κομμουνισμός και ο Εθνικοσοσιαλισμός, ο Χριστιανισμός υπήρξε πολλές φορές μία ιδεολογία διαρκώς διωκώμενη.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει σχετικά προς το καλύτερο. Διωγμούς εναντίον της Εκκλησίας δεν έχουμε. Επίσης, δεν υπάρχει πλέον τόσο μεγάλος θρησκευτικός φανατισμός και υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πληροφόρηση η οποία με τη σειρά της βοηθάει την ανάπτυξη της σκέψης και του προβληματισμού πάνω στο θέμα αυτής της βιοθεωρίας. Όμως, η επιστήμη και η έρευνα με την εξέλιξη την οποία έχουν υποστηρίζουν ότι ίσως Θεός και Ιησούς Χριστός να μην υπάρχει, και μάλιστα κάποιοι αρχαιολόγοι βρίσκονται λένε κοντά στον πραγματικό τάφο του Ιησού Χριστού. Αν αποδειχτεί κάτι τέτοιο, δηλαδή ότι ο Χριστός βρίσκεται μέσα σε ένα τάφο, ανατρέπεται η θεωρία της Ανάστασης, δηλαδή ότι το σώμα ξαφνικά ξαναζωντάνεψε και ελευθερώθηκε από τα δεσμά του θανάτου. Σίγουρα όμως, πρέπει να θυμόμαστε τι ήταν ως άνθρωπος ο Ιησούς, τι έκανε, τι προσπάθησε να πετύχει, τι κατάφερε, και να αναλογιστούμε πόσο εύκολο ήταν για έναν ξυλουργό από τη Ναζαρέτ, ένα μικρό χωριό στη Γαλιλαία, να το πετύχει όλο αυτό. Και αν αποδειχτεί ποτέ κάτι τέτοιο, δεν παύει ποτέ να ισχύει η αθανασία της ψυχής και η ανάστασή της, και δεν παύει επίσης ο Χριστός να ήταν ένας γνήσιος σωτήρας που ήρθε για την παγκόσμια ειρήνη και συμφιλίωση των λαών, αλλά κάποιοι ακόμα και σήμερα το πολεμούν αυτό χάριν των συμφερόντων τους.

Οι απλές μου σκέψεις για τον Ιησού Χριστό.....

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου