Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

Συμπληρώνονται 45 χρόνια από την 21η Απριλίου του 1967

Σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 21η Απριλίου 1967, την ημέρα που τα τανκς των δικτατόρων βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας βάζοντας τη Δημοκρατία, για επτά ολόκληρα χρόνια, στον γύψο.


Λίγες εβδομάδες πριν από τις προκηρυγμένες για τις 28 Μαΐου εκλογές, ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος με τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τον συνταγματάρχη Νικόλαο Μακαρέζο κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα.


Με 100 τανκς στην Αθήνα, οι πραξικοπηματίες κινήθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου και κατέλαβαν αρχικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια κατέλαβαν στρατηγικούς στόχους, όπως τη Βουλή, τον ΟΤΕ και το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, στο Ζάππειο.


Ακολούθως, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ με κωδικό Σχέδιο Προμηθεύς, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής.


Παράλληλα, οι άνδρες της ΕΣΑ ξεκινούν επιδρομές και συλλήψεις πολιτικών προσώπων και προσωπικοτήτων αριστερής κυρίως ιδεολογίας, οι οποίοι οδηγούνται στις φυλακές και τις εξορίες.

Πέραν των διώξεων και των βασανιστηρίων, η χούντα επιβάλλει απαγορεύσεις και περιορισμούς και ασκεί καθημερινή λογοκρισία σε εφημερίδες, ραδιοφωνικά προγράμματα, έντυπα, τραγούδια πάσης φύσεως και σενάρια τηλεοπτικών σειρών.

Η μαύρη αυτή περίοδος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, που ήταν το αποκύημα μίας μακράς περιόδου πολιτικής ανωμαλίας, κορυφώθηκε με το δράμα της Κύπρου, την εισβολή των Τούρκων και τη διχοτόμηση του νησιού.

Γιατί ομως το παραπάνω γεγονός, δηλαδή η ελληνική κύπρος να περάσει στα χέρια των Τούρκων μετά το τέλος της χούντας???

ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ??? ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ???

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου