Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

Η μάσκα του V for vendetta: Τι συμβολίζει;

Η μάσκα του V γίνεται όλο και περισσότερο πιο διαδεδομένη και έχει την ξεχωριστή...
της θέση ιδιαιτέρως σε λαϊκές εξεγέρσεις. Έχει πλέον καταστεί σύμβολο σε επαναστάσεις και πολλοί πολίτες την προτιμούν στις λαϊκές διαδηλώσεις κατά του συστήματος, την είδαμε πρόσφατα και στις πλατείες της Ισπανίας αλλά και της Ελλάδας και τυχαίνει να είναι και σήμα του δικού μας μπλογκ. Η μάσκα έγινε γνωστή κυρίως από την ταινία V for vendetta του 2006 αλλά θα πρέπει να πούμε ότι αρχικά ήταν κόμικ των Άλαν Μουρ και Ντέιβιντ Λόιντ, πίσω όμως από την μάσκα κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία...

Η μάσκα απεικονίζει το πρόσωπο του Guy Fawkes (1570- 1606) ο οποίος ήταν Άγγλος στρατιώτης αλλά και μέλος των καθολικών συνωμοτών. Οι καθολικοί συνωμότες ήταν μια ομάδα που σχεδίαζε την δολοφονία του βασιλιά Ιάκωβου Α' καθώς και της οικογένειας του ενώ ταυτόχρονα σχεδίαζαν την ανατίναξη του Βρετανικού κοινοβουλίου στις 5 Νοεμβρίου 1605. Το σχέδιο απέτυχε και ο Fawkes συνελήφθη, βασανίστηκε και θανατώθηκε με αγχόνη και διαμελισμό . Η συνωμοσία αυτή είναι γνωστή με το όνομα η συνωμοσία της πυρίτιδας.

Η ιστορία του Γκάι Φωκς αποτέλεσε έμπνευση για το κόμικς των Άλαν Μουρ και Ντέιβιντ Λόιντ V for Vendetta, κεντρικός ήρωας της οποίας είναι ο V, που φοράει μια μάσκα του Γκάι Φωκς. Αποτελεί πρότυπό του και σχεδιάζει να ανατινάξει το κτίριο του Κοινοβουλίου στις 5 Νοεμβρίου ενός μελλοντικού Λονδίνου, επιχειρώντας να θέσει τα θεμέλια για την ανατροπή του ολοκληρωτικού καθεστώτος φασισμού και τυραννίας που έχει επιβληθεί σε όλη τη χώρα. Χαλαρή διασκευή του κόμικ αυτού είναι και η ομώνυμη ταινία του 2006.

Σε ορισμένες περιοχές της Βρετανίας η 5η Νοεμβρίου γιορτάζεται ακόμα σαν νύχτα του Guy Fawkes και κατά την διάρκεια της μέρας καίγονται ομοιώματα του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου