Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Η Shell εκπαιδεύει σκύλους να ανιχνεύουν πετρελαιοκηλίδες στην Αρκτική

Ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ικανούς να ανιχνεύσουν διαρροή πετρελαίου ακόμα και κάτω από τους πάγους, επιστράτευσε η Shell, λίγους μήνες πριν την έναρξη γεωτρήσεων στην Αρκτική, στις βορειοδυτικές ακτές της Αλάσκας.

Η λύση προτάθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Sintef, που διεξήχθη από Νορβηγούς ερευνητές το 2009, με αντικείμενο την αντιμετώπιση και τον καθαρισμό πιθανών πετρελαιοκηλίδων κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων στην Αρκτική.


Η τεχνολογία για την ανίχνευση πετρελαιοκηλίδων στην ευαίσθητη περιοχή της Αρκτικής βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Μάλιστα οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποδεδειγμένο επιχειρησιακό σύστημα και τεχνολογικός εξοπλισμός για την ανίχνευση πετρελαιοκηλίδων κάτω από χιόνι, πάγο ή τα ιζήματα της παραλίας.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace υποστηρίζει ότι τα εκπαιδευμένα σκυλιά για την ανίχνευση πετρελαιοκηλίδων δεν αποτελούν λύση, ενώ χαρακτηρίζει την ιδέα «παράλογη» και ενδεικτική του γεγονότος ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τους κινδύνους που εγκυμονούν οι γεωτρήσεις στην Αρκτική.

econews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου