Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

"Μας πέθανε" η Moody's - Απρόσμενα μας έριξε σε επίπεδο C

Aπρόσμενη υποβάθμιση με άγνωστες συνέπειες για την χώρα ή για την ακρίβεια με την δημιουργία εξαιρετικά δυσοίωνων προοπτικών για την εξέλιξη των πραγμάτων σε ότι αφορά την ενεργοποίηση της CDS και την κήρυξη της χώρας σε ολική χρεοκοπία.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου ότι υποβαθμίζει το αξιόχρεο της Ελλάδας από "Ca" σε "C", όπως ήδη έχει καταγράψει ειδησεογραφικά το defencenet.gr, αλλά το σημαντικό βρίσκεται αλλού: Το “C” είναι το χαμηλότερο επίπεδο στην αξιολόγηση του οίκου πριν την χρεοκοπία. Πρακτικά η Moody's χρεοκόπησε την Ελλάδα, όχι επιλεκτικά, αλλά συνολικά!

Και όλα αυτά έρχονται μόλις δύο ημέρες μετά την απόφαση Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής (ΙSDA), ότι η εισαγωγή των CAC'S δεν σημαίνει χρεοκοπία. Σημειώναμε τότε ότι "Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) λόγω της ύπαρξης της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC) στο πλαίσιο του PSI. Βέβαια η παραπάνω αξιολόγηση του PSI αφορά τη νομοθετική ρύθμιση και το θέμα αναμένεται να επανέλθει με την οριστική διευθέτηση του PSI".

Τι σημαίνει αυτό: Ότι η Moody's προχώρησε ένα βήμα παραπάνω βαθμολογώντας με "C" την Ελλάδα και κατατάσσοντάς την στις πτωχευμένες χώρες.

Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή του ότι η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στην έναρξη της διαδικασίας εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η οποία θα σημάνει απώλειες 70% για τους ιδιώτες επενδυτές που τα διακρατούν.

Η διαδικασία αυτή "συνεπάγεται προβλεπόμενες απώλειες για τους επενδυτές ανώτερες του 70%» κάτι το οποίο συνάδει με τα κριτήρια του οίκου Moody's για την αξιολόγηση στη βαθμίδα "C"," εξήγησε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου