Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

«Κούρεμα» και στις θέσεις εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Πρόταση-σοκ από τους πρυτάνεις

Τους μισούς φοιτητές σε σχέση με πέρσι ζητούν να απορροφήσουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, με το επιχείρημα ότι τα κονδύλια για τα ΑΕΙ έχουν μειωθεί δραματικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος». Όπως υποστηρίζουν, εάν οι προτάσεις τους δεν εισακουστούν, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα των σπουδών

Οι διοικήσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ έχουν αρχίσει να στέλνουν τις προτάσεις τους προς το υπουργείο Παιδείας για τον φετινό αριθμό των εισακτέων και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας ζητούν να απορροφήσουν τους μίσους φοιτητές σε σχέση με πέρσι.


Τόσο οι πρυτάνεις όσο και οι πρόεδροι των ΤΕΙ προτρέπουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εισακούσει τις εισηγήσεις τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υποστηρίζουν ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα των σπουδών.

«Κάθε χρόνο ζητάμε συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών και τελικά παίρνουμε πολλαπλάσιους», δηλώνουν στο «Έθνος» πρυτάνεις, ενώ υπενθυμίζουν ότι έχουν μειωθεί δραματικά τα κονδύλια προς τα ΑΕΙ. Ταυτόχρονα αναφέρουν πως έχουν «ψαλιδιστεί» οι θέσεις των συμβασιούχων και προσθέτουν ότι οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό γίνονται με το σταγονόμετρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών στην εισήγησή της προς το υπουργείο ζήτησε για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να δεχτεί συνολικά 1.862 φοιτητές. Την περσινή χρόνια είχαν εισαχθεί 3.708 φοιτητές από τη γενική σειρά και τις ειδικές κατηγορίες, ενώ εάν προστεθούν σε αυτούς και όσοι εγράφησαν από κατατακτήριες, λόγω σοβαρών ασθενειών κ.λπ., τότε ο αριθμός μεγαλώνει και άλλο.

Στο 50% φτάνει η μείωση που ζητάει και η διοίκηση του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου. Τον Σεπτέμβριο εισήχθησαν 6.515 φοιτητές, ενώ για φέτος η πρόταση είναι να μην ξεπεράσουν τους 3.000.

Σημαντική μείωση αναμένεται να υπάρξει στον αριθμό των εισακτέων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, κάτι που ζήτησε και η τρόικα μέσα από το τελευταίο Μνημόνιο. Κάθε χρόνο, χιλιάδες υποψήφιοι - οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αριστούχοι - επιλέγουν στην κορυφή των προτιμήσεών τους ένα από τα συγκεκριμένα τμήματα, προσβλέποντας στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν.


gatonix.blogspot.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου