Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Γιατί το άγχος αρρωσταίνει τις γυναίκες;

Οι σημερινές γυναίκες είναι συνηθισμένες στο καθημερινό άγχος και το θεωρούν κομμάτι της ζωής τους. Οι αυξημένες υποχρεώσεις τους αφήνουν ελάχιστα περιθώρια χαλάρωσης στη διάρκεια της ημέρας και βρίσκονται συνεχώς «στην τσίτα».

Τουλάχιστον οι μισές γυναίκες που ζουν, εργάζονται και μεγαλώνουν παιδιά σε μεγάλες πόλεις, παραπονούνται για την έλλειψη ελεύθερου χρόνου και το συνεχές άγχος.


Εκτός όμως, από τις ψυχολογικές επιπτώσεις, το χρόνιο άγχος μπορεί να είναι η αιτία και για παθολογικές καταστάσεις. Αυτό οφείλεται στην κορτιζόλη, την ορμόνη που παράγει ο οργανισμός σε συνθήκες άγχους. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης είναι δυνατό να συμβάλουν στην εμφάνιση ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και η οστεοπόρωση. Ακόμη, η κορτιζόλη συνδέεται με την κατάθλιψη και την άνοια.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι ότι οι γυναίκες συχνά δεν αντιλαμβάνονται πόσο αγχωμένες είναι. Το «καμπανάκι» για αύηξηση των επιπέδων της κορτιζόλης θα πρέπει να χτυπά όταν οι γυναίκες παρατηρούν αύξηση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και όταν αισθάνονται έντονη κόπωση. Αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να τις οδηγήσουν στο γιατρό. Μια απλή ορμονική εξέταση θα δείξει εάν έχουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου