Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

Γευσιγνώστης σπάει το μύθο της κρύας μπύρας.

«Μπύρα» και «παγωμένη» είναι δυο λέξεις που πάνε πάντα μαζί, σαν τον Abbott και Costello! Έλα όμως που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τα πράγματα δεν είναι μάλλον όπως τα νομίζαμε...

Σύμφωνα με τον Mark Garrison, γευσιγνώστη του «Slate», όλη αυτή η παράνοια με την παγωμένη μπύρα είναι μια καλοστημένη συνωμοσία! Μια προπαγάνδα με λίγα λόγια των κολοσσών της ζυθοποιίας για να μασκάρουν την πενιχρή γεύση των κακής ποιότητας μπυρών τους κάτω από την παγωμένη αίσθηση, που στραγγαλίζει κάθε έννοια γεύσης.

Και κάτι ακόμα: οι χαμηλές θερμοκρασίες όχι μόνο καμουφλάρουν την κακή γεύση, αλλά αυξάνουν και τη συγκέντρωση του ανθρακικού, δίνοντας στο άγευστο προϊόν ένα ευχάριστο «τσούξιμο».

Ο Garrison ισχυρίζεται μάλιστα ότι καμιά μπύρα δεν πρέπει να σερβίρεται κάτω από 5°C, καθώς η γεύση της γίνεται νερό! Oι χαμηλές θερμοκρασίες φυλακίζουν τα αρώματα και «πνίγουν» τη μπύρα, γεγονός που συμφέρει τις ζυθοποιίες που παράγουν άθλια προϊόντα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θες να απολαύσεις μια μπύρίτσα στο σπίτι, κάνε το πείραμα του Garrison: ξεφορτώσου το παγωμένο ποτήρι και βάλε την μπύρα σου σε ποτήρι με θερμοκρασία δωματίου. Επιπλέον, βγάλε την μπύρα από το ψυγείο και άφησέ τη για λίγο να «συνέλθει» πριν την καταναλώσεις.

Ο κανόνας λέει: οι μπύρες σταριού, οι pilsners και οι λοιποί «ελαφριοί» ζύθοι σερβίρονται σε θερμοκρασία 5-7°C, ενώ οι μαύρες (cask ales και stouts) σε 10-12°C. Όσο για τις ambers και τις bocks, κάπου ανάμεσα.

Δοκιμάστε το, ενδέχεται ο γευσιγνώστης να έχει δίκιο. Άλλωστε, δεν μπορεί, κάτι θα ήξεραν οι αρχαίοι που την έπιναν ζεστή...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου