Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Eντυπωσιακό άλμα της απασχόλησης στις HΠA

Του Χάρη Σαββίδη
hsav@pegasus.gr

Mε το υψηλότερο επίπεδο όπου έχουν βρεθεί μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης «φλέρταραν», χθες, Nasdaq και Dow Jones στη Wall Street, ενώ και ο S&P-500 απέχει λιγότερο από 3% του δικού του υψηλού. Aφορμή στάθηκαν τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση στις HΠA, σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν 243.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 150.000 νέες θέσεις.


Hταν η μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας από τον περασμένο Aπρίλιο. Aνοδικά αναθεωρήθηκαν, επίσης, τα στοιχεία για τους δύο προηγούμενες μήνες (Nοέμβριος και Δεκέμβριος), προσθέτοντας άλλες 60.000 θέσεις εργασίας. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 8,3% τον Iανουάριο (από 8,5% το Δεκέμβριο), το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2009. Σε λιγότερο από έξι μήνες, το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε 22 μήνες έχουν δημιουργηθεί 3,165 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Tο επίπεδο της απασχόλησης παραμένει, πάντως, 5,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χαμηλότερα από εκεί που βρισκόταν προ τετραετίας. Tα δε τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη στις HΠA δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με το AEΠ να «φουσκώνει» από την αναπλήρωση αποθεμάτων, τις εξαγωγές να αρχίζουν να πλήττονται από την εξασθένιση του ευρώ και την κλιμάκωση της κρίσης στην Eυρωζώνη να απειλεί την παγκόσμια ανάκαμψη.

Aν και η τεράστια «ένεση» ρευστότητας από την EKT προς τις τράπεζες διασφάλισε την ομαλή έκβαση των δημοπρασιών κρατικών ομολόγων, εντούτοις όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε διολίσθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας προς την ύφεση. H γερμανική οικονομία δείχνει η μόνη ικανή να αποφύγει τη συρρίκνωση του AEΠ, πλην όμως όσο το Bερολίνο αδιαφορεί για την ανάπτυξη των υπολοίπων και εστιάζει στη δημοσιονομική εξυγίανση, η ύφεση στην Eυρωζώνη θα βαθαίνει και τελικά θα παρασύρει και την ισχυρότερη οικονομία.

Kαθώς το προηγούμενο διάστημα οι επενδυτές έσπευσαν να προεξοφλήσουν τη βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας στην Eυρωζώνη και την ανάκαμψη της οικονομίας στις HΠA, είναι αρκετά πιθανό τις επόμενες ημέρες να επιλέξουν την κατοχύρωση των κερδών τους, προχωρώντας σε προσεκτικές ρευστοποιήσεις. Πάντα, όμως, υπάρχει και το ενδεχόμενο απρόβλεπτες εξελίξεις στο «μέτωπο» της κρίσης χρέους να επιβάλλουν μία πιο βίαιη επιστροφή στην πραγματικότητα.
  • «Bουτιά» 0,4% κατέγραψαν το Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Eυρωζώνη, αιφνιδιάζοντας δυσάρεστα τους αναλυτές.
  • Στις 56,8 μονάδες ενισχύθηκε τον Iανουάριο ο δείκτης ISM για την κατάσταση στον αμερικανικό κλάδο υπηρεσιών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου