Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Η γοητεία είναι στο DNA μας ή την καλλιεργούμε μεγαλώνοντας?

Γοητεία, ιδιαιτερότητα, “κάτι”... Είναι μερικοί από τους πολλούς όρους για να περιγράψουμε την αύρα που εκπέμπει ένας άνθρωπος και μας ελκύει, μαγικά θα λέγαμε, πάνω του.

Εκείνη βάζει μπλε σκιά στο μάτι, για να τονίζει το γαλάζιο βλέμμα της. Εκείνος “λούζεται” με το άρωμά του, για να ενισχύσει το αρρενωπό προφίλ του. Η μικρή γκρινιάζει, γιατί θέλει να βάλει την ροζ ζακέτα στον παιδικό σταθμό. Όσο μεγάλες και αν είναι οι αποστάσεις που μας χωρίζουν, όλοι θέλουμε να αρέσουμε, να εισπράττουμε βλέμματα θαυμασμού ή και ζήλειας.


Η γοητεία ενός ατόμου ταυτίζεται με την ακτινοβολία και την ομορφιά του και μπορεί να οφείλεται στην αρμονική εμφάνισή του, στην καλλιέργεια του πνεύματός του, στην ευγενική του συμπεριφορά ή στην ερωτική ενέργεια που εκπέμπει. Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν την ιδιαίτερη δύναμη να ασκούν επιρροή στους άλλους, μια ενέργεια που δεν εξηγείται λογικά, και φαίνεται να επηρεάζει την θέληση και τα συναισθήματα των άλλων. Ανεξάρτητα από την πηγή της γοητείας, το αποτέλεσμά της είναι να προκαλεί τον ενθουσιασμό και να κερδίζει το ενδιαφέρον των άλλων, σαν να μην μπορεί κανείς να αντισταθεί στο άτομο αυτό.” Ν. Κουτρούλη, ψυχολόγος.

Τι απαντάμε στο εξής ερώτημα όμως;
Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ DNA ΜΑΣ Η' ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ;

Η ικανότητά μας να σαγηνεύουμε αφορά μια έμφυτη ανάγκη, αλλά και ένα τρόπο συσχέτισής μας με τους άλλους, μαθημένο μέσα από την οικογένεια. Πρόκειται για την βαθύτερη, πρωτόγονη, ασυνείδητη ανάγκη του ατόμου για δύναμη και εξουσία έναντι του άλλου, όχι μόνο του αντίθετου φύλου, αλλά και του ομοφύλου. Ως συνέπεια της εξουσίας που ασκεί η γοητεία, επέρχεται η υποταγή στον γητευτή. Μια υποταγή που προσδίδει ασφάλεια, αλλά και αξία, αφού μέσω αυτής, ο υποτασσόμενος γίνεται μέρος του σαγηνευτικού αντικειμένου. Έτσι, οι ρόλοι του εξουσιαστή και του εξουσιαζόμενου συσχετίζονται με το πανάρχαιο παιχνίδι της κυριαρχίας. Πρόκειται ουσιαστικά για την επιβίωση του ατόμου, όπως έχει κατανοηθεί και αναπαραχθεί μέσα από τις συμπεριφορές της οικογένειας. Γίνεται φανερό, λοιπόν, ότι η ικανότητα της σαγήνης αποτελεί έναν συνδυασμό επίκτητου και έμφυτου υλικού.” Μ. Καλούδα, ψυχολόγος.

Στις υπερνεωτικές κοινωνίες, το άτομο πρέπει να είναι συνηθισμένο, αλλά και σπάνιο, όμοιο, αλλά και διαφορετικό, ομαδοποιημένο, αλλά και ανεξαρτητοποιημένο” Β. Ντε Γκολζάκ, καθηγητής Κοινωνιολογίας.

Ακολουθώντας “κανόνες” ομορφιάς, συμμορφωνόμαστε με το “κανονικό”, ενώ η γοητεία είναι αυτό που μας διαφοροποιεί.
Σύμφωνα με την βιολογική θεώρηση, η γοητεία που εκπέμπει ένα άτομο είναι ανάλογη των ορμονών του. Η θηλυκότητα στην φιγούρα, η γυναικεία χάρη στους τρόπους, αλλά και τα αρρενωπά χαρακτηριστικά στο σώμα και στην συμπεριφορά φαίνεται να ασκούν ιδιαίτερη γοητεία. Από την άλλη πλευρά, η επιστήμη της ψυχολογίας υποστηρίζει ότι ένα άτομο θεωρείται γοητευτικό, όταν δείχνει αξιόπιστη συμπεριφορά, όταν έχει ευχάριστη εμφάνιση και επιτυχημένη ζωή. Για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, όμως, διαφέρουν τα στοιχεία που τον κάνουν γοητευτικό στα μάτια των άλλων. Άλλωστε, δεν υπάρχει αντικειμενική μέτρηση της γοητείας, καθώς καθένας την αξιολογεί υποκειμενικά και επιλέγει να σαγηνευτεί από ανθρώπους, με τους οποίους έχει κοινά χαρακτηριστικά ή του θυμίζουν κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο. Αν υπήρχαν συγκεκριμένα συστατικά, τότε θα γοήτευε κανείς με μια απλή συνταγή!!” Ν. Κουτρούλη

Για να θεωρήσουμε κάποιον γοητευτικό, δεν αρκούμαστε μόνο στην εξωτερική του εμφάνιση, αλλά εστιάζουμε και σε χαρακτηριστικά που πηγάζουν από το μορφωτικό του επίπεδο. Η παιδεία συμβάλλει στην καλλιέργεια επιθυμητών κοινωνικών χαρακτηριστικών, όπως η ευγένεια, η ευφυΐα, ευστροφία, η ευφράδεια, η κοινωνική και προσωπική ανησυχία.” Κ. Μαθιούδης, ψυχολόγος.

Είτε για να διαιωνίσουμε τα γονίδιά μας, είτε για να υπερισχύσουμε, όλοι μας έχουμε την ανάγκη να γοητεύουμε. Και, ίσως, είναι η ανάγκη αυτή που μας βοηθά να βρίσκουμε τρόπους διαρκώς ώστε να εξελισσόμαστε, αλλά και να εξωτερικεύουμε τις αλλαγές μας.

Για την γοητεία μίλησε και ο “πατέρας της ψυχολογίας”, Freud : “Σε κάθε περιγραφή των χαρακτηριστικών που κάνουν έναν ενήλικα γοητευτικό, συναντάμε την ικανότητα να εκφράζει με αυθορμητισμό και αυθεντικότητα τα συναισθήματά του, ένα χαρακτηριστικό που κατεξοχήν μας σαγηνεύει στα παιδιά.”
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει και την ανωριμότητα!!!

Βάσει των παραπάνω, γίνεται σαφής η διάκριση της γοητείας σε δύο κατηγορίες:
  • Η αυθόρμητη και ανεπιτήδευτη, που βασίζεται σε μια αίσθηση σιγουριάς για τον εαυτό μας.
  • Η επιτηδευμένη, που προέρχεται από την ανάγκη του ατόμου να αρέσει στο περιβάλλον, ενώ κατά βάθος βιώνει τον εαυτό του ως αδύναμο και φοβισμένο, ζώντας κυρίως με την αγωνία ότι θα το εγκαταλείψουν. Κρύβει ανασφάλεια και αίσθηση κενού

Και σαν τελευταίο, μερικές συμβουλές και τιπ γοητείας, από μας για μας!!!
  1. Αποδεσμευτείτε από την γνώμη των άλλων για σας!!
  2. Βασιστείτε στον αυθορμητισμό!!
  3. Κατακτήστε την αρμονία!!
  4. Πιστέψτε στον εαυτό σας!!
  5. Ανοιχτείτε στους γύρω σας!!

Η γοητεία μπορεί να κρύβεται σε ένα βλέμμα ή ένα χαμόγελο!!
Όσο εύκολο είναι να ορίσουμε την ομορφιά, τόσο δύσκολο είναι να ορίσουμε έναν ξεκάθαρο ορισμό για την γοητεία. Κι αυτό γιατί την ομορφιά την βλέπουμε, ενώ την γοητεία την αισθανόμαστε και, παράλληλα, πηγάζει από μέσα μας...!

πηγές : Περιοδικό “Psychologies”, καθώς και οι προαναφερθέντες ψυχολόγοι

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου