Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Το χρέος μας μπορεί να καταστεί βιώσιμο


Κανένας μας δεν χαίρεται με την οικονομική πορεία της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Και είναι λογικό. Μισθοί, συντάξεις, επιδόματα είναι λίγα μόνο παραδείγματα από εισφορές που μειώθηκαν από το κάθε νοικοκυριό.

Κι όμως…. Έρευνα του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι με την σημερινή λιτότητα και τα σκληρά μέτρα αν χειριστούμε σωστά το θέμα μπορεί το χρέος μας να καταστεί βιώσιμο.


Αυτό δεν λέει κάτι σε πολλούς. Ας το εξηγήσω λοιπόν με απλά λόγια. Αυτή την στιγμή ακόμα κι αν βρισκόταν ένας μεγιστάνας και μας πλήρωνε όλο το χρέος, πάλι σε μικρό χρονικό διάστημα θα βρισκόμασταν να χρωστάμε… Αυτό είναι το μη βιώσιμο χρέος. Αν τώρα το χρέος μας γίνει βιώσιμο θα μπορέσουμε να ξεχρεώσουμε επιτέλους και να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο που μας έχουν βάλει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Πώς μπορεί το χρέος να γίνει βιώσιμο? Η λύση είναι αρκετά απλή σύμφωνα με την έρευνα αλλά δύσκολα εφαρμόζεται στην πράξη. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να έχουμε για 2 συνεχόμενες χρονιές θετικό ρυθμό ανάπτυξης ίσο με 1% με σταθερό πληθωρισμό και ανεργία. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Πώς να έχεις θετική ανάπτυξη με τέτοια ύφεση? Και πώς να γίνουν επενδύσεις με τόση αβεβαιότητα στην αγορά?

Αυτές είναι ερωτήσεις που θα πρέπει να λύσει η πολιτική ηγεσία προκειμένου να βγούμε από το αδιέξοδο.. Κι αν θέλουν να μην μείνουν στην ιστορία ως αυτοί που κατέστρεψαν  την Ελλάδα καλά θα κάνουν να βρουν τις απαντήσεις το συντομότερο δυνατό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου