Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

«ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΠΡΙΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ»

 Γράφει ο Θοδωρής Γκαλμπένης.

Θα σας θέσω ένα ερώτημα: γνωρίζετε ποιο είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στον κόσμο; Να η απάντηση: η Αγία Γραφή. Η Αγία Γραφή είναι το βιβλίο των βιβλίων. Η αποκάλυψη του Θεού στους ανθρώπους καταγεγραμμένη. Η Αγία Γραφή είναι ένα βιβλίο δοσμένο από τον Θεό ή ακριβέστερα θεόπνευστο. Δηλαδή η ύπαρξή της δεν καλύπτεται από κάποιον μύθο που την παρουσιάζει «ουρανοκατέβατη», αλλά η ιερότητά της έγκειται στο ότι οι συγγραφείς αυτής ήταν άνθρωποι αγιασμένοι, άνθρωποι που φωτίστηκαν και καθοδηγήθηκαν από το Άγιο Πνεύμα στην καταγραφή του λόγου του Θεού, όχι, φυσικά, αυτονομημένοι αλλά ως γνήσια μέλη της λατρεύουσας κοινότητας, της Εκκλησίας.
Η Αγία Γραφή είναι το κατ' εξοχήν βιβλίο της Εκκλησίας του Χριστού, εκ του οποίου Αυτή προεικονίζεται, θεμελιώνεται, εδραιώνεται και τρέφεται διηνεκώς. Γενικά, η Πίστη και η ζωή της Εκκλησίας είναι Αγιογραφική. Και τούτο αφορά μόνον στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού (δηλαδή την Ορθοδοξία), διότι μόνη αυτή διατήρησε ανόθευτη και απαραχάρακτη την Βίβλο, όπως ακριβώς την βίωσαν και την δίδαξαν οι Άγιοι Απόστολοι και όπως την παρέλαβαν οι Άγιοι Πατέρες μεταδίδοντάς την από γενεά σε γενεά σε μία αδιάκοπη και άτρεπτη πορεία. Η Αγία Γραφή περιέχει βιβλία ιστορικά, διδακτικά και προφητικά (είναι περιττό να πούμε πως όλων το περιεχόμενο είναι κατά πρώτον και κύριο λόγο Θεολογικό) και είναι διηρημένη σε δύο βασικά μέρη, την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Όποιο βιβλίο περιέχεται στην Αγία Γραφή είναι εγκεκριμένο από τις αποφάσεις των Αγίων Πατέρων, διά του φωτισμού του Αγίου Πνεύματος, και αποτελεί τον «Κανόνα της Αγίας Γραφής».

Τώρα, βέβαια, μπορεί να αναρωτιέστε, τι μας λέει αυτός! Ή για ποιο λόγο μάς εξηγεί τι είναι Αγία Γραφή τόσο αναλυτικά! Μόλις, όμως, τελειώσετε την ανάγνωση του άρθρου, είμαι σίγουρος πως θα έχετε πιάσει το νόημα και θα έχετε απαντήσει στο ερωτήματά σας. Πρέπει να ξέρετε ότι το εν λόγω βιβλίο είναι το πιο πολυδιαβασμένο σε όλο τον κόσμο, έχει μεταφραστεί σε 6.000 περίπου γλώσσες. Επίσης, για το συγκεκριμένο βιβλίο έχουν σηκωθεί θύελλες τρομακτικές, όμως το ίδιο βιβλίο έχει βοηθήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους να βρουν το δρόμο που αναζητούσαν, να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Σας έχει περάσει ποτέ από το νου ότι όσα διαδραματίζονται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο (πόλεμοι, πλημμύρες, εξεγέρσεις λαών, σεισμοί, καταποντισμοί, τσουνάμι, φυσικές καταστροφές) είναι γραμμένα σε ολόκληρη την Αγία Γραφή; Φτάνει, αγαπητοί αναγνώστες, να δούμε ένα βράδυ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων οποιουδήποτε καναλιού. Θα αναρωτηθούμε σίγουρα «Πού πάει αυτός ο κόσμος;». Συμβαίνουν τραγικά πράγματα, τόσο ξαφνικά κι απροσδόκητα, ώστε κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει το αύριο. Όμως ο Θεός γνωρίζει. Και δεν τα κράτησε για τον εαυτό Του. Τα είπε και σε μας. Μέσω του λόγου Του. Της Αγίας Γραφής.

Η Αγία Γραφή, λοιπόν, αναφέρει πολλά από τα γεγονότα και τα δρώμενα που συμβαίνουν σήμερα. «Διότι θα σηκωθεί έθνος εναντίον έθνους και βασιλεία εναντίον βασιλείας και θα υπάρξουν πείνες και σεισμοί στον έναν τόπο μετά τον άλλον. Όλα αυτά είναι αρχή βασανιστικών πόνων (Ματθαίος 24:7-)», απάντηση του Χριστού στους μαθητές του όταν εκείνοι τον ρώτησαν να τους πει σημεία που θα συνέβαιναν στον καιρό του τέλους. Κι όσον αφορά αυτό που είπε τότε ο Χριστός περί ξεσηκωμού εθνών εναντίον εθνών και βασιλείας εναντίον βασιλείας, ο 20ος αιώνας ήταν ο πιο φονικός αιώνας που καταγράφηκε στην ιστορία με περισσότερα από 100.000.000 θύματα στους πολέμους του 1914. Επίσης, «υπάρξουν» λέει «επιδημίες». Παρά την πρόοδο που παρατηρείται στην επιστήμη της ιατρικής και τα τεράστια βήματα εξέλιξης που έχει καταφέρει, παλιές αλλά και νέες ασθένειες πλήττουν την ανθρωπότητα. Αλησμόνητη είναι η περίφημη «ισπανική γρίπη» η οποία στο τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου αφαίρεσε τη ζωή από 20.000.000 ανθρώπους! Η γρίπη στην οποία αναφέρομαι είναι μια ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και οφείλεται στον ιό Ινφλουέντσα τύπου Α ή Β.

Διαβάστε τι λέει η Γραφή για τους ανθρώπους στις τελευταίες μέρες και συγκρίνετε την περιγραφή με την πραγματικότητα: «Αυτό όμως να γνωρίζεις, ότι στις τελευταίες ημέρες οι καιροί θα είναι κρίσιμοι, δύσκολοι στην αντιμετώπισή τους. Διότι οι άνθρωποι θα είναι φίλαυτοι, φιλάργυροι, αλαζόνες, υπερήφανοι, βλάσφημοι, ανυπάκουοι στους γονείς, αχάριστοι, χωρίς οσιότητα, άστοργοι, αδιάλλακτοι, συκοφάντες, χωρίς εγκράτεια, άγριοι, χωρίς αγάπη για την αγαθότητα, προδότες, πεισματάρηδες, φουσκωμένοι από υπερηφάνεια, άτομα που αγαπούν τις απολαύσεις μάλλον παρά τον Θεό, που έχουν μορφή θεοσεβούς αφοσίωσης αλλά αποδεικνύονται ψευδείς ως προς τη δύναμή της· και από αυτούς να φεύγεις μακριά (Τιμοθέων 3:1-5)». Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι διαβάζοντας το συγκεκριμένο χωρίο της Αγίας Γραφής, φέρατε στο μυαλό σας τόσα πολλά παραδείγματα που καθημερινώς συναντάτε γύρω σας. Δεν είναι έτσι όπως μας τα περιγράφει ο Λόγος Του Θεού; Από τη δική μου οπτική γωνία είναι ακριβώς έτσι. «Τότε άκουσα μια δυνατή φωνή από το θρόνο να λέει: ‘’Δείτε! Η σκηνή του Θεού είναι με τους ανθρώπους, και αυτός θα κατοικεί μαζί τους, και αυτοί θα είναι λαοί του. Και ο ίδιος ο Θεός θα είναι μαζί τους. Και θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πια, ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πια. Τα παλιά έχουν παρέλθει». Δεν ανατριχιάζετε κατά την ανάγνωση;

Βέβαια, όταν η Αγία Γραφή κάνει λόγο για το «τέλος», δεν εννοεί το τέλος που παρακολουθούμε (και μας αγχώνει, μας στενοχωρεί, μας προβληματίζει) μέσα από την τηλεόραση. Ο Θεός δεν πρόκειται να καταστρέψει τη Γη, το γράφει καθαρά στο Λόγο Του. Θα φέρει, όμως το τέλος στους πονηρούς ανθρώπους, το τέλος στην πολιτική, το τέλος στην ψεύτικη θρησκεία, το τέλος στα πονηρά πλάσματα. Και ξέρετε κάτι; Να μην σκάφτεστε «Πού είναι ο Θεός για να μας βοηθήσει και να μας βγάλει από όλα αυτά τα προβλήματα;». Αν κάτι ξεχωρίζει τον διάβολο από τον Θεό, αυτό είναι ότι ο πρώτος σε παρακινεί να υποπέσεις σε πάθη της στιγμής (να χτυπήσεις, να βρίσεις, να κλέψεις, να σκοτώσεις), ενώ ο Θεός υπόσχεται για το μέλλον. Ποιανού η κίνηση πιστεύετε ότι είναι σοφότερη;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου