Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Μηνύμα στήριξης προς την Ελλάδα,από Αργεντινή και Βενεζουέλα.Ομοιότητες και διαφορές κατά τη διάρκεια της "μνημονιακής" πολιτικής τους,με τη δική μας.


Η Ελλάδα μας, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει κατά καιρούς και ειδικά αυτές τις μέρες,τις "μνημονιακές"... ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΧΩΡΑ, ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ!

Οι Έλληνες έχουν προσφέρει τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο λαό στην ανθρωπότητα.

Από Αρχαίων χρόνων,όπου οι Αρχαίοι Έλληνες διδάξαν τις τέχνες και τα γράμματα.Στο Βυζάντιο,όπου αναδείχθηκε η Ορθοδοξία. Αλλά και κατά τη διάρκεια πολλών πολέμων που αντιμετώπιζε η χώρα,ενάντια σε πολυπληθέστερους αντιπάλους,όπως Πέρσες, Τούρκους, Ιταλούς και Γερμανούς.Αλλά και κόντρα σε δικτατορίες. Η Ελλάδα ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ! Δείχνοντας το δρόμο και σε άλλες χώρες για την σημασία των αγώνων,ενάντια στους κατακτητές και τους οποιουσδήποτε καταπατητες της ελευθερίας!


Αυτή η ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ,μπορεί να έχει ξεχαστεί από "κάποιες" χώρες της Ευρωζώνης και δυστυχώς και από "κάποιους" Έλληνες... όμως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι παίζει το ρόλο της,ώστε να οδηγήσει άλλες χώρες να στείλουν μηνύματα συμπαράστασης αυτές τις δύσκολες ώρες,από λαούς που έχουν περάσει και αυτοί τα ίδια βάσανα από το ΔΝΤ,όπως και εμείς τώρα, αλλά και πολύ χειρότερα.

Ο λόγος γίνεται για την Αργεντινή και την Βενεζουέλα,οι οποίες αμφότερες, γνωρίζουν πολύ καλά το τι σημαίνει η πολιτική λιτότητας και εξαθλίωσης που επιβάλει το ΔΝΤ.

Καθώς και στις δυο, είχαν προσπαθήσει να κάνουν οι κυβερνήσεις τους, ότι ακριβώς κάνουν σήμερα, αυτοι που κυβερνουν τη χώρα μας.

Μπήκαν δηλαδή στο ΔΝΤ με την αδρή ελπίδα,ότι θα καταφέρουν να φτιάξουν μια δυνατότερη οικονομία απο αυτή τη προβληματική που είδη είχαν.

Μάλιστα στην περίπτωση της Βενεζουέλας,η οποία εισχώρησε πριν από την Αργεντινή στο ΔΝΤ. Ο τότε Πρωθυπουργός της,Κάρλος Αντρές Πέρεζ, στην πρώτη του κυβερνητική θητεία από το 1974 έως το 1979, αποκαλούσε τους οικονομολόγους του ΔΝΤ σαν «υπεύθυνους γενοκτονίας στην υπηρεσία του οικονομικού απολυταρχισμού» και το ίδιο το ΔΝΤ σαν «μια οικονομική πυρηνική βόμβα που σκοτώνει ανθρώπους και αφήνει μόνο τα κτίρια όρθια»! Παρά όμως αυτά τα "ωραία" και "μεγάλα" ΛΟΓΙΑ, στις αρχές του 1989, η σοσιαλοδημοκρατική κυβέρνηση του Κάρλος Αντρές Πέρεζ, υπέγραψε το μνημόνιο με το ΔΝΤ,10 ΜΟΛΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ!

Ο λαός της Βενεζουέλας όμως αντέδρασε ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ και στις 27 Φεβρουαρίου του 1989, ΕΞΕΓΕΡΘΗΚΕ! Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ "συνταγή" του ΔΝΤ που είχε πυροδοτήσει την εξέγερση θυμίζει πάρα πολύ το δικό μας Μνημόνιο. Ανάμεσα στις «10 εντολές» που δόθηκαν από τον Οργανισμό για τη «διάσωση» της χώρας ήταν: σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, φορολογική μεταρρύθμιση (με διεύρυνση της φορολογικής βάσης), απελευθέρωση του εμπορίου, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων,άνοδος της τιμής του πετρελαίου και αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, όπως π.χ. στα λεωφορεία.

Τελικά η Βενεζουέλα με αρχηγό της "αντεπίθεσης" εναντίον του μνημονίου που επέβαλε το ΔΝΤ,τον Ούγκο Τσάβες,αλλά και άλους κατώτερους αξιωματικούς,(ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ,ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ), κατάφερε να βγει απο το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα,με αποτέλεσμα να αρχίσει και πάλι να αναπτύσεται η Βενεζουέλα.

Ενώ στην περίπτωση της Αργεντινής,που προχώρησε σε συμφωνία με το ΔΝΤ το 1991,παρ' ότι στα πρώτα χρόνια και μέχρι το 1998 η οικονομία της χώρας χάρη στην εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό και την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία πήγαινε πολύ καλά και ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης έφτασε στην περίοδο εκείνη το 6%, από τους υψηλότερους στον κόσμο! Αυτή η "ευφορία" δε κράτησε για πολύ.

Καθώς με το καθεστώς αυτό,η Αργεντινή ήταν υποχρεωμένη να ακολουθεί την ίδια νομισματική και συναλλαγματική πολιτική με αυτή της Αμερικής, ενώ οι διαφορές μεταξύ των δυο οικονομιών προφανώς ήταν πολύ μεγάλες. Έτσι, όταν φάνηκαν τα πρώτα σύννεφα στη διεθνή οικονομία, μετά την κρίση στη Νοτιοανατολική Ασία και τη χρεοκοπία της Ρωσίας, η Αργεντινή εμφανίστηκε να έχει τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, που την ωθούσε στην ύφεση!Μάλιστα, το πρόβλημα γινόταν ακόμα μεγαλύτερο, επειδή μετά το 1998 άρχισε να ανατιμάται με ταχείς ρυθμούς το δολάριο και συγχρόνως υποτιμήθηκε το νόμισμα της Βραζιλίας, που ήταν ο βασικός εμπορικός εταίρος της Αργεντινής.

Οι συνέπειες είναι γνωστές σε όλους μας. Επικράτησε ΧΑΟΣ στη χώρα καθώς υπήρξε οικονομική ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, η οποία οδήγησε την ανεργία πάνω από το 20% και 15 εκατομμυρίων πολιτών της, περίπου δηλαδη ΤΟ ΜΙΣΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ της Αργεντινής, στη φτώχεια!

Ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ύψος του χρέους της Αργεντινής, που θεωρήθηκε εκ των υστέρων ως μη διατηρήσιμο, αντιστοιχούσε μόνο στο 50% του ΑΕΠ της. Και λέω μόνο, γιατί στην Ελλάδα πλησιάζει προς το 120%!!!

Τελικά το ΔΝΤ,διώχθηκε από τη χώρα,καθώς η τότε κυβέρνηση της Αργεντινής,το 2001 προχώρησε στη κήρυξη της ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ! Δηλαδή στην παύση αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους, χωρίς την έγκριση του Ταμείου.

Αυτό όμως είχε αργήσει υπερβολικά να γίνει. Με το αποτέλεσμα να είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ για τη χώρα και τους πολίτες της.

Το δεκέμβριο του 2001,η Αργεντινή μία από τις πλουσιότερες οικονομίες στο παρελθόν, είχε πλέον χρεοκοπήσει. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο Δε Λα Ρούα διέφυγε από το Προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο μέσα στη θύελλα του οργισμένου λαού που συγκρουόταν με την αστυνομία, έσπαγε τράπεζες, λεηλατούσε σούπερ μάρκετ και φώναζε μαζικά «Να φύγουν όλοι!».

Η κοινωνική έκρηξη του 2001, ήταν το τέλος ενός νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου διάρκειας 10 ετών και άφησε πίσω της 35 νεκρούς (δολοφονημένους από την αστυνομία και τους ιδιωτικούς φρουρούς των τραπεζών), 30.000 παράπλευρες απώλειες (ανθρώπους που αυτοκτόνησαν, η υπέστησαν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια), και περίπου 20.000.000 ανθρώπους (πάνω από το μισό του πληθυσμού) βουτηγμένους στην φτώχεια και τη μιζέρια.

Οι ομοιότητες και των δύο αυτών γεγονότων τότε,με ότι συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας,όπως βλέπουμε, είναι πάρα πολλές!Και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Χόρχε Σεμπάγιος,βουλευτή του κινήματος «Ελεύθεροι του Νότου», από το κοινοβούλιο της Αργεντινής. Και από την Γενική Σοσιαλιστική Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Βενεζουέλας.Οι οποίοι, μέσω μηνυμάτων τους, δηλώνουν τη στήριξη τους στην Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό,με πολύ συγκινιτικά και ελπιδοφόρα λόγια μάλιστα...

Αναλυτικά τα μηνύματα στήριξης και των δύο:

Χόρχε Σεμπάγιος, βουλευτής του κινήματος « Ελεύθεροι του Νότου» από το κοινοβουλίου της Αργεντινής.

«Αδέλφια Έλληνες,Σύντροφοι και Φίλοι,Ο λαός μας παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα σας. Ο λαός της Αργεντινής ξαναζεί το δράμα, την τραγωδία της λεηλασίας και της ακραίας φτώχειας, βλέποντας και διαβάζοντας για αυτά που συμβαίνουν στη Ελλάδα.... Νιώσαμε αυτό που νιώθετε. Πονέσαμε όπως και εσείς. Κύλησαν τα δάκρυα των μανάδων μας όταν τα παιδιά τους έφυγαν μετανάστες στα πέτρινα χρόνια του Δ.Ν.Τ. Είδαμε τους γονείς μας, τα αδέλφια μας και τα παιδιά μας να βρίσκονται στην μακροχρόνια ανεργία. Μας λοιδόρησαν ως τεμπέληδες όπως τώρα χλευάζουν εσάς. Αγωνιστήκαμε όπως εσείς τώρα !Νικήσαμε όπως εσείς θα νικήσετε!VENCEREMOS!»

Γενική Σοσιαλιστική Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Βενεζουέλας.

« Αδελφέ Ελληνικέ Λαέ. Συνάδελφοι, Σύντροφοι, companeros!

Ο δικός σας λαός έχει γράψει ιστορία. Θα γράψει και τώρα.

Ζητείστε όποτε το κρίνετε να βοηθήσουμε, με όποιο τρόπο μπορούμε και θα το κάνουμε!

Το έχετε ξανακάνει, δώστε στους λαούς του κόσμου την ελπίδα του αγώνα ξανά!»Υ.Γ: ΕΛΛΗΝΕΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ!ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ! ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ...

8 σχόλια:

 1. Αδερφια... ουσιαστικα διαλεγουμε. Η σταματαμε την καταστροφη τωρα που ειναι νωρις ακομα.Ή... οδηγουμαστε στη καταστροφη. Οπως στην Αργεντινη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. To 8ema einai omws, oti opoio ap ta duo kai na dialexoume 8a xreiastoun 8usies. Gia na petuxei mia epanastash,dstxs prepei na upar3oun kai apwleies.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ετσι οπως το λες ειναι αδερφε. Δυστυχως θα χρειαστουν θυσιες.Αλλα σε ποιον αγωνα για την ελευθερια και σε ποια επανασταση,για να πετυχουν,δε χρειαστηκαν οι θυσιες πολλων ηρωων; ΣΕ ΚΑΜΙΑ.
   Το θεμα ομως ειναι, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ; ...

   Διαγραφή
  2. Nai pragmatika. De nomizw oti etsi opws exoume ginei san xwra.8a 8usiazotan kapoios gia na th swsei.Oloi koitan pws 8a bolepsoun ton eauto tous kai tpt allo.

   Διαγραφή
  3. Ας ελπισουμε οτι υπαρχουν ακομα.ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΤΩ! ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ 'ΗΡΩΕΣ'! ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΗΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ,ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ!

   Διαγραφή
 3. Nai,aderfe na se rwtisw kati?Ok,les na kanoume epanastasi kai ta loipa kai na min vgoume apo to DNT.Kai gw mazi sou eimai,alla tis synepeies olwn aftwn tis xereis i exeis na proteineis kapoio viwsimo sxedio gia na efarmosoume?I apla as vgoume apo to DNT kai ola mia xara?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Sorry,stin proigoumeni topothetisi mou exw ena lathos.Ekei pou lew "na kanoume epanastasi kai ta loipa kai na min vgoume apo to DNT",to min einai typografiko lathos,afereste to ,ithela na grapsw "kai na vgoume apo to DNT"
  L.B.

  ΑπάντησηΔιαγραφή