Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

ΕΚΤ: Νέο ρεκόρ δανεισμού στην πράξη τριετούς διάρκειας

Νέο ρεκόρ δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημειώθηκε στη σημερινή δεύτερη πράξη μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε κατανομή κεφαλαίων συνολικού ύψους 529,53 δισ. ευρώ σε δάνεια τριών ετών ξεπερνώντας και πάλι τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν εκτιμήσει ότι το ύψος των κεφαλαίων θα έφτανε τα 450 δισ. ευρώ στη σημερινή πράξη. Σε δημοσκόπηση του Bloomberg οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει ότι η κατανομή θα έφτανε τα 470 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη πράξη που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο οι τράπεζες άντλησαν 489 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε παράλληλα ότι η πράξη συγκέντρωσε προσφορές από 800 τράπεζες στην Ευρωζώνη, μέγεθος σημαντικά αυξημένο από τις 523 τράπεζες που συμμετείχαν στην πράξη του Δεκεμβρίου.

Η κεντρική τράπεζα δεν δίνει στοιχεία για την ταυτότητα ή προέλευση των τραπεζών.

Η σημερινή πράξη ενδέχεται να είναι η τελευταία καθώς η ΕΚΤ δεν έχει προγραμματισμένη στο ημερολόγιό της κάποια άλλη παρόμοια δημοπρασία αν και ποτέ δεν δεσμεύεται για την πολιτική της. Εξάλλου ορισμένα από τα μέλη της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εθισμού των τραπεζών στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα σημειώνοντας πως η τελευταία δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τα τριετή δάνεια ως ένα τακτικό εργαλείο.

"Το εκπληκτικό νούμερο αυτή τη φορά αφορά τον αριθμό των τραπεζών που συμμετείχαν, κάτι που δείχνει ότι πολλές περισσότερες μικρές τράπεζες αναζήτησαν κεφάλαια και αναμένεται να τα προωθήσουν στην πραγματική οικονομία", δήλωσε στο Bloomberg ο Laurent Fransolet, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της Barclays Capital στο Λονδίνο. "Έτσι ο αντίκτυπος μπορεί να είναι μεγαλύτερος σε σχέση με το πρώτο πακέτο".

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ την Τετάρτη χορήγησε σε ξεχωριστή πράξη 6,496 δισ. ευρώ με δάνεια τρίμηνης διάρκειας.

Η παραπάνω είδηση δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα ακόμα στοιχείο που έρχεται να τονίσει το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει σήμερα όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τις τράπεζες. Οι τράπεζες φαίνετε να περνούν ακόμα πιο δύσκολους καιρούς και αυτό γιατί βλέπουμε πως δεν αυξήθηκε μόνο το ποσό δανεισμού αλλά και ο αριθμός των τραπεζών οι οποίες δανείστηκαν από την ΕΚΤ. Φυσικά εγκυμονεί και ο κίνδυνος εθισμού τους στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά ο σημαντικότερος φόβος μου είναι πως τα λεφτά αυτά δεν θα πάνε και πάλι στην πραγματική οικονομία αλλά θα καταναλωθούν από τις ίδιες τις τράπεζες για την τακτοποίηση των ισολογισμών τους, κάτι που πιστεύω θα κάνουν ιδιαίτερα οι Ελληνικές τράπεζες λόγω του μεγέθους του κουρέματος που επήλθε αλλά και των μεγάλων ποσών που έχασαν εξαιτίας του.πηγη : capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου