Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Για να σωθεί η Ελλάδα χρειάζεται ένας Ρομπέν των δασών!


Καθημερινά βλέπουμε νέα φορολογικά μέτρα να ανακοινώνονται στην τηλεόραση, απειλές ότι δεν θα δοθεί νέα δόση για την χρηματοδότηση μας, την οικονομία μας να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και πολλά άλλα τέτοια «ευχάριστα» πράγματα.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η φοροδιαφυγή είναι μεγάλο πρόβλημα για την χώρα μας. Το θέμα είναι να κατανοήσουμε πόσο μεγάλο είναι! Τα παραπάνω προβλήματα που ανέφερα οφείλονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους σε αυτό ακριβώς τον λόγο!

Σύμφωνα με διάφορες πηγές το σύνολο των χρημάτων από τις φοροδιαφυγές είναι 30 δις ευρώ. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι αν μειωνόταν το ποσό κατά 10 δις (δηλαδή στα 20 δις να πάνε οι φοροδιαφυγές) τότε έρευνες έχουν δείξει ότι θα είχαμε την δυνατότητα να έχουμε τα ίδια έσοδα σαν χώρα με τους φόρους να βρίσκονται σε επίπεδο 30% χαμηλότερο!!

Από αυτό βγαίνει το συμπέρασμα ότι αν κάποιοι αρχίσουν να φοροδιαφεύγουν λιγότερο (ειδικά αυτοί που δεν έχουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα) τότε η ζωή όλων μας θα μπορούσε να γίνει ευκολότερη. Χαμηλότερος ΦΠΑ, χαμηλότεροι φόροι ακινήτων, χαμηλότεροι φόροι στα ποτά, τα τσιγάρα, την βενζίνη και στα είδη πρώτης ανάγκης. 

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ουτοπία όμως δεν είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Και υπάρχουν 2 τρόποι για να επιτευχθεί. Είτε μια μικρή συλλογική ευαισθητοποίηση από τους φοροδιαφυγόντες και τους πολιτικούς ώστε να γίνει σωστή διαχείριση των χρημάτων είτε (μιας και το πρώτο είναι πολύ δύσκολο) να βρεθεί κάποιος «Ρομπέν των Δασών» και να αναγκάσει τους έχοντες να δηλώνουν την πραγματική τους περιουσία. 

Αυτός ο «Ρομπέν» μπορεί να έρθει είτε με την μορφή ενός σωστού (επιτέλους) φορολογικού συστήματος χωρίς διαφθορά, είτε σαν ένα πολιτικό πρόσωπο που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους δείχνοντάς τους ότι αν πληρώσουν τους φόρους τους, τα λεφτά θα πάνε στα ταμεία και όχι στην τσέπη του (κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα και δεν φαίνεται να έρχεται σύντομα).

Μπορεί κάποιοι να με λένε ονειροπόλο και ότι ποτέ δεν πρόκειται να γίνει κάτι από αυτά αλλά εγώ ένα μόνο έχω να πω: Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία! Το να μιζεριάζουμε δεν είναι λύση. Το να ψάχνουμε λύσεις και να προσπαθούμε για το καλύτερο όμως ίσως κάποια στιγμή φέρει αποτέλεσμα!

1 σχόλιο:

  1. ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ,ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή