Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Κλείνουν το μουσείο Ν. Καζαντζάκη για 25.000 ευρώ!

Ξεσηκωμός από την τοπική κοινωνία για την στάση του Υπουργείου Πολιτισμού που αφήνει στο έλεος του Θεού το Μουσείο! Παρέμβαση Κεγκέρογλου και Παρασύρη για τη συνέχιση της λειτουργίας του!

Σάλος έχει προκληθεί μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του CretePlus (διαβάστε εδώ), ότι το Μουσείο Ν. Καζαντζάκης κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του! Ο κίνδυνος για το λουκέτο είναι υπαρκτός και αν γίνει θα οφείλεται ξεκάθαρα, στην στάση του Υπουργείου να μη στηρίξει μια σημαντική πηγή Πολιτισμού για λίγες χιλιάδες ευρώ!

Το θέμα έχει ήδη φτάσει στη Βουλή μέσω παρεμβάσεων των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και Φραγκίσκου Παρασύρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μουσείο έχει ενταχθεί στο Μητρώο φορέων πολιτιστικής κληρονομίας, έχοντας καταθέσει τη σχετική αίτηση για την έγκριση του κονδυλίου για εκπαιδευτικές δράσεις.

Οι εργαζόμενοι, αλλά και η τοπική κοινωνία, ζητούν απεγνωσμένα τη στήριξη της Πολιτείας, ώστε να μην μπει λουκέτο σε αυτή την κοιτίδα Πολιτισμού.

Εκπαιδευτικές Δράσεις

"Η προτεινόμενη δράση αφορά στην υλοποίηση των υφιστάμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχολικής ηλικίας του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη για το έτος 2012 και στη δημιουργία τριών νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην υπάρχουσα υπηρεσία του Μουσείου και θα καλύψουν τις ανάγκες της μεγαλύτερης κατηγορίας κοινού του ΜΝΚ, των σχολικών ομάδων", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αίτηση του Μουσείου.

Επιστολή Κεγκέρογλου

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής είναι το παρακάτω:

«Κύριε Υπουργέ,

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά, μια από τις σημαντικότερες κοιτίδες του Ελληνικού Πολιτισμού στην Κρήτη.
Αν και το Μουσείο έχει καταθέσει από τις 27/10/2011, αίτηση για την έγκριση μιας σειράς εκπαιδευτικών δράσεων που προτείνει για το τρέχον έτος, ύψους 25.000 ευρώ, εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία απάντηση.
Έτσι το μουσείο, το οποίο αποτελεί έναν φόρο τιμής στο μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, «λυγίζει» κάτω από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία δυσχεραίνουν δυστυχώς την λειτουργία του σε τέτοιο σημείο που να τίθεται ζήτημα για την συνέχιση της προσφοράς του στην κοινωνία.

Κ. Υπουργέ,

Μέχρι σήμερα, η λειτουργία του μουσείου μπορεί να στηρίζεται από την τοπική κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμως η συνδρομή του Υπουργείου θεωρείται επιτακτική ανάγκη για τη συνέχιση της λειτουργίας.
Επειδή η αναστολή της λειτουργίας του, δεν είναι απίθανη από τη στιγμή που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του για το 2012 και
επειδή αν γίνει πραγματικότητα αυτό το θλιβερό σενάριο, θα αποτελέσει μια ακόμη μαχαιριά για την Κρήτη, τον πολιτισμό της και την τοπική κοινωνία της
σας ζητώ να εξετάσετε την αίτηση που έχει κατατεθεί από την πλευρά του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και να ενημερώσετε για τις ενέργειες που θα κάνετε, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας του».

Παρέμβαση Παρασύρη

    "Το Μουσείο, που αποτελείται από ένα σύνολο κτιρίων, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χωριού Βαρβάροι, σημερινή Μυρτιά. Η Έκθεση του Μουσείου στεγάζεται σε χώρο, εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του Νίκου Καζαντζάκη.
    Το Μουσείο ίδρυσε ο Γιώργος Ανεμογιάννης, σκηνογράφος-ενδυματολόγος, ένας από τους πρωτοπόρους του θεάτρου στην Ελλάδα. Βασικός στόχος του ήταν να διασωθεί η μνήμη του συγγραφέα και να προβληθεί το έργο και η σκέψη του. Σημαντική βοήθεια προσέφερε η Ελένη Σαμίου-Καζαντζάκη, δεύτερη σύζυγος του συγγραφέα.
    Στο Μουσείο βρίσκονται πολύτιμα αποθέματα πολιτισμού που άφησε πίσω του ο μεγάλος Κρητικός, όπως  χειρόγραφα και σημειώσεις του, δείγματα αλληλογραφίας με μεγάλους στοχαστές, πολιτικούς και λογοτέχνες της εποχής του, πρώτες εκδόσεις των έργων του στα ελληνικά και σ' άλλες γλώσσες, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναμνηστικά από τα ταξίδια του, προσωπικά αντικείμενα, μακέτες, κοστούμια και υλικό από θεατρικές παραστάσεις έργων του, εδώ και στο εξωτερικό, πορτρέτα και γλυπτά με τη μορφή του, δεκάδες ξενόγλωσσες εκδόσεις έργων του, όλα κειμήλια, που ζωντανεύουν τη μνήμη και προβάλλουν το έργο και την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη.
    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η αναστολή της λειτουργίας του εν λόγω Μουσείου, δεν είναι απίθανη από τη στιγμή που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του για το 2012.     Εάν συμβεί  κάτι τέτοιο σημειώνει ο κ. Παρασύρης ο «πολιτισμός της Κρήτης θα έχει υποστεί άλλο ένα σοβαρό και αδικαιολόγητο πλήγμα όπως και το αναπτυξιακό απόθεμα του νησιού που βλέπει έναν έναν τους πόλους έλξης του να χάνονται», αναφέρει ο κ. Παρασύρης.    
    Ενώ ο Βουλευτής τονίζει λέγοντας ότι "το μουσείο αυτό είναι από τα λίγα σημεία αναφοράς και φόρου τιμής στο μεγάλο Κρητικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, και επομένως πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την διατήρηση του".

πηγή: creteplus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου