Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

H συνταγή του καλού φοιτητή Νο1

 Του Άγγελου Πρατσίνη

Οι περισσότεροι λένε πως φοιτητής και μαγειρική δεν συνάδουν, εγώ αντίθετα πιστεύω ο΄τι οι φοιτητές είναι οι πιο ενεργοί , ερασιτέχνες μάγειρες! Ίσως όχι με τη θελησή τους αλλά απο ανάγκη τις περισσότερες φορές. Κάπως δεν πρέπει να θραφούν κι εκείνοι τώρα που δεν έχουν τη μαμά να μαγειρεύει όλη μέρα γι' αυτούς ; Ίσως σε κάποιους να φαίνεται δημιουργικό βέβαια και να το κάνουν με απόλυτη ευχαρίστηση, κι όχι μόνο για να μην ''πεθάνουν'' απο την πείνα. Ξέρω κι ο ίδιος πως είναι δύσκολο όταν γυρνάς απο τη σχολή σου να πρέπει να μπείς στην κουζίνα, κι αν όχι δύσκολο βαρετό, όμως αν το δείς με λίγο διαφορετικό τρόπο και το διασκεδάσεις, και δεν θα χεις πρόβλημα με τη διατροφή σου και θα αναπτύξεις ικανότητες που πολλοί θα ζήλευαν.
Οι συνταγές δεν χρειάζεται να είναι ίδιες με εκείνες που λέγεται πως ετοιμάζουν στα studio του masterchef 2. Δεν θες να γίνεις και επαγγελματίας, να φάς κάτι νόστιμο θέλεις και λίγο πιο εξιζητημένο απο τόστ. Είναι απλό, δες το ως κάτι που θα σε κάνει εκτός απο το να χορτάσεις, να ρίξεις και καμιά γυναίκα για να μην μείνεις μπακούρι για πολύ καιρό ακόμα αν είσαι άντρας ή κάτι που θα κάνει να μιλάνε για σένα με τα καλύτερα λόγια αν είσαι γυναίκα. Η πρώτη συνταγή του φοιτητή είναι γεγονός. Μ'αυτή κάνε την αρχή για να γίνεις master( chef)φοιτητής!

Κεφτεδάκια με μακαρόνια( βγάζει 10 μερίδες, για να καλέσεις και όλη την παρέα σου)


Υλικά συνταγής για τα κεφτεδάκια:
 Μπαγιάτικο ψωμί: 200 γρ. περίπου
Γάλα: 1 κούπα
 Ανάμεικτο κιμά: 1000 γρ. (μοσχάρι χοιρινό, μισό - μισό)
 Τριμμένη παρμεζάνα: 80 γρ.
 Ψιλοτριμμένα καρότα: 3 μικρά
 Ψιλοτριμμένα κρεμμύδια: 2 μέτρια
 Τριμμένο σκόρδο: 2 σκελίδες
Αλάτι: 1 κουταλάκι τσαγιού
Πιπέρι: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Αυγά: 3 μικρά
 Ψιλοκομμένο δυόσμο: 2 κουταλιές σούπας
 Ξερή ρίγανη: 1 κουταλάκι τσαγιού
Ελαιόλαδο: 2 κουταλιές σούπας και επιπλέον 3/4 κούπας για το τηγάνισμα
Υλικά συνταγής για τη σάλτσα:
Βούτυρο: 3 κουταλιές σούπας
Ελαιόλαδο: 2 κουταλιές σούπας
 Φιλέτα αντζούγια: 5 μέτρια
 Ψιλοκομμένο σκόρδο: 6 σκελίδες
 Γλυκό μπούκοβο: 1 κουταλιά σούπας
 Συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας: 1 συσκευασία
Ντομάτα κονκασέ: 2 συσκευασίες
Ελιές Καλαμών: 20 περίπου, χωρίς κουκούτσι
Αλάτι, ζάχαρη: αν και όσο χρειαστεί
Υλικά συνταγής για τα μακαρόνια:
Μακαρόνια: 750 γρ.
Ελαιόλαδο: 1 κουταλιά σούπας
 Τριμμένη παρμεζάνα: όση σας αρέσει για πασπάλισμα (προαιρετική)

 Οδηγίες:
 1. Βγάζετε την κόρα από το ψωμί και το κόβετε μικρούς κύβους. Το βάζετε σε μπολ και το περιχύνετε με το γάλα. Αφήνετε λίγο να τραβήξει και να μαλακώσει. Το στραγγίζετε από το περισσευούμενο γάλα και το βάζετε σε μεγάλο μπολ.
 2. Στο ίδιο μπολ προσθέτετε τον κιμά, την παρμεζάνα, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα αυγά, το δυόσμο, τη ρίγανη και τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Ζυμώνετε καλά το μείγμα. Πλάθετε κεφτεδάκια.
 3. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίζετε τα κεφτεδάκια να ροδίσουν ολόγυρα, αλλά να μην ψηθούν εντελώς.
 4. Σε πολύ μεγάλο τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα ετοιμάζετε την σάλτσα, ζεσταίνοντας το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο. Προσθέτετε τις αντζούγιες και τις πιέζετε με το κουτάλι να λιώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και το μαγειρεύετε για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτετε το μπούκοβο, το χυμό ντομάτας και το κονκασέ, αφού πρώτα το περάσετε από το μπλέντερ.
 5. Όταν η σάλτσα αρχίσει να βράζει, προσθέτετε τα κεφτεδάκια και τις ελιές χοντροκομμένες, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει για 10 περίπου λεπτά.
 6. Δοκιμάζετε τη σάλτσα, αν χρειάζεται προσθέτετε αλάτι και αν είναι ξινή η ντομάτα, ζάχαρη. Ξανασκεπάζετε και συνεχίζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα, άλλα 10 περίπου λεπτά. Κατεβάζετε από την φωτιά.
 7. Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζετε μπόλικο αλατισμένο νερό και προσθέτετε τα μακαρόνια. Τα βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα στραγγίζετε, προσθέτετε το ελαιόλαδο (για να μην κολλήσουν μεταξύ τους) και τα μοιράζετε σε πιάτα ή πιατέλες. Από πάνω μοιράζετε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα και αν θέλετε πασπαλίζετε με τριμμένη παρμεζάνα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου