Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Παίρνουμε αποφάσεις χωρίς να καταλαβαίνουμε το πώς!

Όλοι οι άνθρωποι σκέφτονται και επιχειρηματολογούν με άλλους ή και με τον εαυτό τους ακόμη, πριν πάρουν μια απόφαση. Αυτό όμως που από τους περισσότερους δεν γίνεται κατανοητό είναι ο τρόπος σκέψης που σε καθοδηγεί σε αυτή τη συγκεκριμένη απόφαση.


Για την ακρίβεια ο εγκέφαλος λειτουργεί πολύ απλά. Ανάλογα με την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει χρησιμοποιεί και ένα μοντέλο λήψης αποφάσεων.
Τώρα θα σκεφτείτε ότι ένα τόσο περίπλοκο μηχάνημα όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα μπορεί να έχει δεκάδες μοντέλα υποσυνείδητα. Κι όμως όχι! Τα μοντέλα που χρησιμοποιεί είναι μόνο 2!

1.    Το πρώτο μοντέλο είναι το μοντέλο της βελτιστοποίησης: αποτελείται από 6 βήματα τα οποία τα ακολουθεί είτε αυτούσια είτε ενδεικτικά:
•    Εξακρίβωση της ανάγκης για λήψη απόφασης
•    Ανάλυση της περίπτωσης
•    Εύρεση εναλλακτικών λύσεων
•    Εκτίμηση των εναλλακτικών
•    Υλοποίηση των λύσεων
•    Αξιολόγηση και ανατροφοδότηση

2.    Το δεύτερο μοντέλο είναι της ικανοποίησης: όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύπλοκο πρόβλημα επιλέγουμε μια λύση που είναι ικανοποιητική ή επαρκής για την περίπτωση μας ακόμα κι αν δεν είναι η βέλτιστη! Επειδή δεν μπορουμε να λάβουμε υπόψην όλες τις παραμέτρους κατασκευάζει ο εγκέφαλος απλούστερα μοντέλα τα οποία περιέχουν τα βασικά χαρακτιριστικά και αφήνουν εκτός της περιττη κατά την γνώμη του πολυπλοκότητα.
Στις απλές καταστάσεις γίνεται αυτόματη χρήση του μοντέλου της βελτιστοποίησης και στις περίπλοκες του μοντέλου ικανοποίησης!

1 σχόλιο:

  1. τωρα να γινει και μια ψηφιση με το ποσα μαθηματα περασατε στην φετινη εξεταστικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή