Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Κοινωνική αναταραχή και κοινωνική έκρηξη : Τι είναι ; Αντιμετωπίζονται ;

Κοινωνία: ένας όρος πολυσήμαντος, ένας όρος που περιγράφει το σύνολο των ανθρώπων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε μία οποιαδήποτε πληθυσμιακή ομάδα. Κοινωνική αναταραχή και κοινωνική έκρηξη : δύο όροι φορτισμένοι με αρνητικά και λυπηρά συναισθήματα, οι οποίοι δηλώνουν τη χαλάρωση των κοινωνικών δεσμών και πολλές φορές οδηγούν στη διάλυση της κοινωνίας και την αλληλοεξόντωση μεταξύ των μελών της. Να σημειωθεί πως η κοινωνική αναταραχή φέρνει την κοινωνική έκρηξη και κατ'επέκταση η μία ομάδα της κοινωνίας προσπαθεί να επιβληθεί στις υπόλοιπες δημιουργώντας κλίμα δοιχόνιας και αλληλοσπαραγμού.

Πώς συμβαίνει αυτό και πώς οδηγείται η όλη κατάσταση και υπόσταση μίας κοινωνίας σ'αυτό το σημείο ; Οι παράγοντες είναι πολλοί και σίγουρα ο καθένας με τις δικές του ιδιαιτερότητες και με τα δικά του ξεχωριστά σημεία εμφάνισης και συμβολής στο όλο πρόβλημα. Καταρχήν μπορεί και μία απλή και ασήμαντη δήλωση, όπως φαίνεται σε πολλούς, να πυροδοτήσει κοινωνικές αναταραχές και κατ'επέκταση κοινωνική έκρηξη και εξέγερση. Επίσης, μπορεί μία δήλωση ενός συγκεκριμένου προσώπου να ερμηνευτεί από μία κοινωνική ομάδα ως εναντίον της και να ξεκινήσει κίνημα εναντίον της κοινωνικής συνοχής απ'αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα, π.χ.: η εξέγερση των έγχρωμων της Γαλλίας όταν ο σημερινός πρόεδρός της από τη θέση του υπουργού εσωτερικών τους προσφώνησε αποβράσματα. Επιπλέον, μπορούν κάποια μέτρα της εκάστοτε κυβέρνησης να ευνοούν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, ή έστω έτσι να φαίνεται, και να αδικούν άλλες με αποτέλεσμα οι τελευταίες να διεκδικούν ίση μεταχείριση με τις πρώτες. Τέλος, κοινωνική αναταραχή ή έκρηξη μπορεί να σημειωθεί όταν κοινωνικές ομάδες που νιώθουν καταπιεσμένες από την πολιτική που ασκείται στην κοινωνία επαναστατήσουν και διεκδικήσουν την εξουσία ή ακόμα και την επιβολή των δικών τους νόμων και πεποιηθήσεων σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία.
Έτσι δημιουργείται λοιπόν η κοινωνική αναταραχή και έκρηξη. Τι είναι όμως πιο αναλυτικά; Μιας και δεν το προανέφερα, η κοινωνική αναταραχή είναι η έντονη ανησυχία μέρους των μελών της κοινωνίας για το μέλλον τους και η έντονη χαλάρωση των κοινωνικών δεσμών, σαν προοίμια διάλυσης της κοινωνίας. Η κοινωνική έκρηξη είναι η εκδήλωση της δυσαρέσκειας είτε με ειρηνικό είτε , σε πολλές περιπτώσεις, με βίαιο τρόπο, πράγμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο για το σύνολο της κοινωνίας. Έτσι, βλέπουμε άγρια επεισόδια σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, ακόμα και δολοφονίες σε μερικές, θανάτους από αυτά, και γενικά οποιαδήποτε άνομη πράξη που καθιστά την κοινωνία ανίκανη να λειτουργήσει και να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει.
Υπάρχει και αντιμετώπιση όμως για όλο αυτό το φαύλο κύκλο που συνέβαινε, συμβαίνει και πάντα θα συμβαίνει αν δεν υπάρξουν ή αλλάξουν τα παρακάτω: Πρώτον, πρέπει να σκέφτεται η εξουσία πριν οποιαδήποτε δήλωση, ψήφιση ή πράξη τις συνέπειες που θα εκδηλωθούν στην κοινωνία και τι θα επηρεάσουν με τη σειρά τους αυτές. Δεύτερον, θα πρέπει οι άνθρωποι - μέλη της οποιασδήποτε κοινωνίας να σκέφτονται με κριτική σκέψη μέσω μίας παιδείας που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί λαϊκά και ανθρωπιστικά το πώς θα μπορέσουν και με ποιες δράσεις ή πράξεις να ανατρέψουν μία υπάρχουσα κατάσταση και να την αλλάξουν σε ευνοϊκή γι'αυτούς.
Τέλος, θα πρέπει η κοινωνία ολόκληρη ως πληθυσμός να απομακρύνει και να απομονώνει όλους αυτούς που σκόπιμα θέλουν να επωφεληθούν από τα επεισόδια και τις βιαιοπραγίες μίας δήθεν κοινωνικής έκρηξης και αυτοί πολλές φορές δεν είναι από τη μεριά των εξεγερθέντων αλλά από αυτή των ανθρώπων που βρίσκονται στην εξουσία. Φυσικά, μπορεί να είναι και από την άλλη μεριά.
Όλο αυτό το άρθρο το έγραψα με αφορμή μία εκπομπή που παρακολούθησα χθες σχετικά με την κοινωνική έκρηξη που πρόκειται να σημειωθεί στη χώρα μας λόγω της παρατεταμένης λήψης επώδυνων μέτρων για την κοινωνία και ήδη παρατηρείται χαλάρωση κοινωνικών δεσμών. Τι συμφέρει πιο πολύ ; Να διαλύσουμε απλώς την κοινωνία ή σταδιακά να την αναδομήσουμε φέρνοντας μία καινούρια στη θέση της η οποία θα μπορεί να είναι παραγωγική και ευνοϊκή για όλους;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου