Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Αν όντως ξυπνήσαμε, ας σταματήσουμε να "χουζουρεύουμε"!

Του Ευθύμιου Τσίρκου*

Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική κατάσταση για τον άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από μείωση της αντίληψης και περιορισμένη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Ο «ύπνος», που σε πολλά σημεία της πρόσφατης ιστορίας μας εξυπηρέτησε διάφορα συμφέροντα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, αποδείχτηκε καταστροφικός. Ωστόσο ακόμη και σήμερα ορισμένοι πολίτες, απλοί ή επιφανείς, παραμένουν πνευματικά και σωματικά απόντες από τις εξελίξεις.

Μεγαλύτερο προβληματισμό δημιουργούν οι πολίτες που κατέχουν θέσεις εκπροσώπησης, ευθύνης, συμβολικές ή όχι και αδιαφορούν. Σε στιγμές οριακές, σε όλα τα επίπεδα, για την κοινωνία αδρανούν είτε μη κατανοώντας τη σπουδαιότητα της κατάστασης είτε εξυπηρετώντας την για προσωπικά τους συμφέροντα. Οι μεγαλύτερες γενιές που συνεχίζουν να ζουν μέσα στη μούχλα που δημιούργησαν ή επέτρεψαν να αναπτυχθεί και ζητούν ακόμα εμπιστοσύνη –και για αυτές τις θέσεις-, προκαλούν γέλιο και θλίψη. Το μόνο που μένει για αυτούς είναι να αλλάξουν νοοτροπία για τη συνείδησή τους τουλάχιστον, γιατί άλλον δεν πείθουν πλέον. Δύσκολα πείθουν επίσης νέοι που δυστυχώς, λόγω εύστοχων γνωριμιών, συγγενών και οικονομικής επιφάνειας, πήραν ένα τίτλο για να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες ή συμφέροντα άλλων, αδιαφορώντας έπειτα για το ρόλο τους στην κοινωνία. Η αδράνεια αυτή διογκώνεται και γίνεται ζημιογόνα στις μέρες μας, που απαιτείται η ενεργοποίηση και ο λόγος των νέων. Όσο εγκληματική ήταν η αδιαφορία και η πελατειακή νοοτροπία των προηγούμενων γενεών, τόσο επικίνδυνη είναι η μαλθακότητα και η ραθυμία του νέου που αποδέχεται και διαιωνίζει αυτή την κατάσταση. Αλλαγή νοοτροπίας είναι η φράση που ακούστηκε αρκετά τελευταία. Ενδιαφέρον, προβληματισμός, δραστηριοποίηση, συνεργασία είναι τα στοιχεία που θα βοηθήσουν σε αυτή την αλλαγή. Αν δεν υπάρχει διάθεση από το μέρος αυτών των ατόμων να προσφέρουν -στην απλούστερη των περιπτώσεων τον προβληματισμό και τις προτάσεις τους- σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το μέλλον όλων, ας κριθούν και ας συνεχίσουν να σιωπούν μένοντας πίσω.

Ένα ελαφρυντικό της αδράνειας είναι η γενικότερη οικονομική και ψυχολογική πίεση. Είναι λογικό να ενδιαφερθεί ο καθένας για τον εαυτό του, να αφιερώσει χρόνο στην εργασία του, που συνεχώς του προσφέρει λιγότερα, ή στην αναζήτησή της που εντός των συνόρων γίνεται ακατόρθωτη. Επίσης λογικό είναι η διάθεση για αντίδραση να μην υπάρχει ή να εξασθενεί αφού ο καθένας είχε βολευτεί γενικότερα ή περιστασιακά στα φαινομενικά καλά χρόνια που πέρασαν και ίσως τελικά πείστηκε ότι «μαζί τα φάγαμε». Ωστόσο δε θα σωθεί η κατάσταση ούτε αν βρει φθηνή δουλειά κάποιος πολίτης ούτε αν αισθάνεται συνυπεύθυνος ή στηρίζει τους εκάστοτε κυβερνόντες. Ο Έλληνας καλείται να σκεφτεί μακροπρόθεσμα και όχι μόνο την επόμενη μέρα (σε αντίθεση με τα ΜΜΕ που παρακαλούν για την επόμενη δόση!), αντιδρώντας ακόμη και σε καταστάσεις και πρόσωπα που κάποτε τον ωφέλησαν. Ακόμη καλείται να σκεφτεί συλλογικά και ανιδιοτελώς, καθώς μόνο το σύνολο της κοινωνίας μπορεί να αλλάξει ριζικά κάποιες καταστάσεις προς όφελός της. Μακροπρόθεσμα και συλλογικά λοιπόν.

Ήδη φαίνεται να αφυπνίζεται ο απλός πολίτης, αλλά και ο αφυπνισμένος να αντιδράει, να προτείνει, να θυσιάζει χρόνο και κόπο για να ακουστεί. Να επιθυμεί υγιή ανάπτυξη και επανεκκίνηση της οικονομίας με σεβασμό στην κοινωνία. Να ελπίζει ακόμα την τελευταία στιγμή σε καλύτερο μέλλον από αυτό που του επιβάλλουν. Ας αντικρύσουμε όλοι την σκληρή πραγματικότητα που ζούμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και ας κινητοποιηθούμε. Ο καθένας μόνος και όλοι μαζί. Ας αποφασίσουμε σωστά για τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν συγκεκριμένα καθήκοντα και ας τα κρίνουμε συνεχώς, καθώς καλούνται να εξυπηρετούν και να προσφέρουν σε διάφορες κοινωνικές ομάδες και κατ’ επέκταση στο σύνολο της κοινωνίας μας. Απαιτείται λοιπόν αλλαγή νοοτροπίας, χωρίς καθυστερήσεις και βαρίδια, μέσα από το ενδιαφέρον, τον προβληματισμό, τη δραστηριοποίηση και τη συνεργασία.

Αν όντως ξυπνήσαμε, το επόμενο βήμα είναι να σταματήσουμε να "χουζουρεύουμε"… άμεσα!

Υ.Γ. : Ελπίζω να έχουμε φτάσει στο σημείο να ξεχωρίζουμε την προεκλογική κινητικότητα από την ουσιαστική παρουσία και τη συνεχή δράση.


*Μεταπτυχιακός Φοιτητής Παν. Μακεδονίας.
Αναπ/τής Γ. Γραμματέας ΟΝΝΕΔ Κατερίνης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου