Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Παραγωγή ηλιακού ρεύματος με μπογιά!

Οι ιδιοκτήτες σπιτιού θα είναι σε λίγα χρόνια στη θέση να παράγουν ενέργειας με μπογιά. Αμερικανοί ερευνητές αναπτύξανε ένα ηλιακό μελάνι με κρύσταλλα ημιαγωγού. Κάθε ηλεκτρικά αγώγιμη επιφάνεια είναι κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί ως βάση για το χρώμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είπαν οι επιστήμονες στο περιοδικό "ACS Nano" , το χρώμα θα μπορούσαν να παραχθούν οικονομικά και σε μεγάλες ποσότητες.


"Αυτό το ηλιακό χρώμα μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς ειδικά εργαλεία για τη διεξαγωγή επιφάνεια», λέει ο Prashant V. Kamat του Πανεπιστημίου Notre Dame. Το πιο σημαντικό μέρος του χρώματος της βαφής είναι εκατομμυριοστά του χιλιοστού, μικρά σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου. Επίσεις χρησιμοποιείτε το λεγόμενο ημιαγωγών σουλφίδιο καδμίου σύνθετων ή σεληνιούχο κάδμιο.
Διασκορπισμένα σε ένα υγρό από αλκοόλ και νερό, που αποτελούν τη βάση του ιξώδους και εύκολινει την εφαρμογή ηλιακή μπογιά.


Στο εργαστήριό τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα διαφανές και ηλεκτρικά αγώγιμη επιφάνεια επικαλυμμένη με το νέο χρώμα. Το φως που αντιστοιχούσε στο φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας, ενα βαθμό ακτινοβολίας μετατραπείκε σε ηλεκτρική ενέργεια Σε σύγκριση με τις αποδόσεις άνω του 15 τοις εκατό των εμπορικών διαθέσιμα φωτοβολταϊκά πάνελ, αυτή η τιμή είναι πολύ χαμηλή. .

Επίσης, ο Kamat και οι συνεργάτες του δεν ειναι ικανοποιημένοι με αυτή τη χαμηλή απόδοση. Επειδή τα προηγούμενα εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι απόδοση με χρήση ημιαγωγών νανοσωματιδίων ειναι πολύ ποιο υψηλή. Επλισης, θέλει να βελτιώσει τη σταθερότητα του ηλιακού χρώματος, έτσι ώστε η μπογιά να αντέξει την αλάγη κάιρου για αρκετά χρόνια. Ένας άλλος στόχος θα ήταν η αντικατάσταση των βαρέων μεταλλικών στοιχείων στο ηλιακό χρώμα από τα άλλα υλικά ημιαγωγών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου