Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Επιστήμονες ανακάλυψαν την έκτη γεύση!

Η έκτη γεύση είναι η λιπαρή!
Η νέα ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας...
 
Επί μακρόν οι ειδικοί πίστευαν ότι η ανθρώπινη γλώσσα μπορεί να ανιχνεύσει μόνο τέσσερις βασικές γεύσεις: τη γλυκιά, την πικρή, την ξινή και την αλμυρή. Στη συνέχεια το 2000 εντοπίστηκαν στη γλώσσα ειδικοί κάλυκες που ανιχνεύουν μια πέμπτη γεύση, η οποία ονομάστηκε ουμάμι (umami). Η γεύση ουμάμι περιγράφεται ως πικάντικη γεύση ζωμού ή κρέατος, που δίνει αίσθημα πληρότητας. Η νοστιμιά της οφείλεται στο όξινο γλουταμινικό νάτριο το οποίο προστίθεται στα τρόφιμα ως βελτιωτικό γεύσης.  

Τώρα αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν έναν χημικό υποδοχέα στους κάλυκες της γλώσσας ο οποίος αναγνωρίζει μια έκτη αίσθηση – τα μόρια του λίπους. Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις ανακάλυψαν μάλιστα ότι η ευαισθησία στη συγκεκριμένη γεύση διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων. Όπως σημειώνουν, το νέο εύρημά τους μπορεί να εξηγήσει για ποιον λόγο κάποια άτομα καταναλώνουν περισσότερες λιπαρές τροφές: λόγω μειωμένης ευαισθησίας δεν αντιλαμβάνονται τι τρώνε! Ετσι, ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αυξάνοντας την ευαισθησία κάποιων ατόμων στα λιπαρά των τροφίμων που καταναλώνουν.  
 
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου