Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Στο φως οι θησαυροί της πόλης!Ένας πολύτιμος θησαυρός που έκρυβε στα έγκατα της η Μακεδονική γη αποκαλύπτεται, χάρη στις μεθοδικές αρχαιολογικές ανασκαφές που εκτελούνται στο πλαίσιο της κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης(Πάλι καλά,βγήκε και κάτι καλό από όλο αυτο το έργο,που η αλήθεια είναι,ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον,πιο πολύ ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Συμπρωτεύουσας,παρά τους διευκολύνει).
Χρυσά στεφάνια, εδώλια και χιλιάδες αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μέχρι και ολόκληροι ναοί, απομεινάρια της λαμπρής, μακραίωνης ιστορίας της Θεσσαλονίκης, έρχονται στο φως. Οι ανασκαφές ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος της χρονιάς, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες «ψηφίδες» των πολιτισμών που άκμασαν στην πόλη.
Αυτό που αποκαλύπτουν οι αρχαιολόγοι είναι μία πόλη με συνεχή ευρήματα και συνεχείς φάσεις κατοίκησης από τον 4ο αιώνα π.Χ., οπότε και ιδρύεται η Θεσσαλονίκη, μέχρι σήμερα!
Από τους σταθμούς του μετρό όπου εξελίσσονται οι ανασκαφές, σε δύο βασικούς, της Αγίας Σοφίας και της Βενιζέλου, που βρίσκονται μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή μέχρι το επίπεδο της βυζαντινής περιόδου και τώρα ξεκινούν οι ανασκαφές στα βαθύτερα στρώματα. Αυτά τα οποία έχουν ήδη αποκαλυφθεί είναι περίπου 2.500 τετραγωνικά μέτρα αρχαίων κτιρίων!Δεν είναι όμως μόνον τα κτίρια, καθώς υπάρχει σημαντικότατη συγκομιδή και σε κινητά ευρήματα, τα οποία θα πρέπει να συντηρηθούν. Οπως είπε η κ. Μενδώνη(γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού), τα κινητά ευρήματα ανέρχονται σήμερα σε 28.225 και ανάμεσά τους είναι περίπου 5.000 αγγεία, περισσότερα από 5.000 γυάλινα ευρήματα, πάνω από 1.500 κοσμήματα, περισσότερες από 130 επιγραφές, και περισσότερα από 400 ειδώλια. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και οκτώ χρυσά στεφάνια, αντίστοιχα με τα στεφάνια από τις ανασκαφές της Βεργίνας και των Αιγών.
Επίσης, στους σταθμούς της Δημοκρατίας και του Σιντριβανίου και στη διασταύρωση Σιντριβάνι και Φλέμινγκ, έχουν βρεθεί εξαιρετικά εκτεταμένα νεκροταφεία από την ελληνιστική περίοδο και μετά. Μιλάμε για περίπου για 3.000 τάφους όλων των κατηγοριών!
Στο σταθμό του Σιντριβανίου, έχει αποκαλυφθεί μία από τις παλαιότερες μαρτυρίες, εξαιρετικά σημαντική, με ψηφιδωτά, από τις παλαιότερες μαρτυρίες χριστιανικής λατρείας στον ελλαδικό χώρο. Η βασιλική παλαιοχριστιανική.
οι ανασκαφές στη διακλάδωση του σταθμού Δημοκρατίας θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο, στο σταθμό Δημοκρατίας το Μάιο, στο σταθμό Βενιζέλου το φθινόπωρο, και στο σταθμό Αγίας Σοφίας, όπου εκτελείται το δυσκολότερο αρχαιολογικό έργο, στο τέλος του 2012,όπως ενημέρωσε ο διευθυντής Εργων Μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιώργος Κωνσταντινίδης.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές είχε προγραμματιστεί ότι θα είναι περίπου 20 μήνες και θα τελείωναν στα τέλη του 2009, για να είναι εφικτό να παραδοθεί το έργο (μιας και χρειάζονται τρία χρόνια μετά το πέρας των αρχαιολογικών ανασκαφών) το 2012.
Το τελικό ποσό για το κόστος των αρχαιολογικών ανασκαφών,με επίσημο έγγραφο από το υπουργείο Πολιτισμού,είναι κοντά στα 90 εκατ. ευρώ!!!(τώρα που θα βρουν αυτα τα χρήματα ενώ συνεχώς ακούμε πως τα ταμεία του κράτους είναι "άδεια",μόνο αυτοί το ξέρουν...).Το σίγουρο είναι ότι αυτά που βρήκαν πρέπει να τα διαφυλάξουν και να τα προσέξουν,να μη χαθούν και ξεχαστούν,ή και παρατηθούν στο "έλεος" των αρχαιοκάπηλων, όπως έχει γίνει παλιότερα με άλλα παρόμοια,αρχαιολογικά ευρήματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου