Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Γιατί μερικοί πλανήτες έχουν δακτύλιο?

Πολλοί από εμάς το έχουμε παρατηρήσει: ορισμένοι πλανήτες περιβάλλονται από έναν δακτύλιο. Γιατί όμως; Απο τι αποτελείται και τι είναι ο δακτύλιος αυτός; Δείτε!
Βλέποντας το αγαπημένο μας ντοκιμαντέρ, ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά μας ο πλανήτης Κρόνος.
Παρατηρώντας τον βλέπουμε κάτι ασυνήθιστο: έχει ένα πράγμα σαν δαχτυλίδι - δακτύλιο που τον περιβάλλει. Δεν είναι λιγάκι περίεργο; Τι στο καλό είναι αυτός ο δακτύλιος γύρω από τον πλανήτη και γιατί τον έχει;

Η απάντηση είναι σχετικά απλή.

Αρχικά να αναφέρουμε πως κάποιοι πλανήτες, έχουν αρκετά μεγάλύτερη δύναμη βαρυτικής έλξης (έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα) σε σχέση με τη Γη.

Επίσης, εκεί έξω στο διάστημα, υπάρχουν διάφορα αντικείμενα που ταξιδεύουν προς το άγνωστο με συγκεκριμένη ταχύτητα.

Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να προήλθαν από ”εκρήξεις” πλανητών και γενικά από τέτοια φαινόμενα και είναι (για να το πούμε έτσι απλά)... ό,τι απέμεινε.

Έτσι, λόγω της ισχυρής βαρυτικής έλξης - βαρύτητας κάποιων πλανητών, αυτά τα αντικείμενα, περνώντας μπροστά από έναν τέτοιο πλανήτη, έλκονται από αυτούς και πολύ απλά... γίνονται ”δορυφόροι” τους!

Δηλαδή ”αρπάζονται” από την βαρυτική έλξη του πλανήτη και πλέον μπαίνουν σε ”αιώνια” τροχιά γύρω από τον συγκεκριμένο πλανήτη, με συγκεκριμένη όμως πορεία.

Έτσι, με τα χρόνια, όλο και περισσότερα τέτοια αντικείμενα ”μπαίνουν στο παιχνίδι”, με αποτέλεσμα να το βλέπουμε σαν ένα δακτύλιο γύρω από τον πλανήτη!

Αυτοί οι πλανήτες που περιβάλλονται απο δακτύλιο είναι ο Δίας, Κρόνος,Ποσειδώνας και Ουρανός.

Η διαφορά σε σχέση με τη Γη, είναι η βαρυτική έλξη.

Σκεφτείτε το έτσι απλά:

σε αυτούς τους πλανήτες η βαρυτική έλξη είναι τόσο δυνατή, που έλκουν αντικείμενα από πολύ μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με τη Γη!

Έτσι μαζεύουν πολύ ”σαβούρα” και βλέπουμε από μακριά αυτούς τους όμορφους δακτυλίους.Πηγή: Αποκάλυψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου