Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Αξιολόγηση καθηγητών από φοιτητές!


Τον τελευταίο καιρό, με όλες τις αλλαγές στην παιδεία, ακούμε τόσα πράγματα που πολλά μας φαντάζουν ξένα, πρωτόγνωρα ίσως και... περίεργα. Ένα από αυτά είναι και η αξιολόγηση, καθηγητών αυτή την φορά. Και ποιος τους κρίνει; Φυσικά οι ίδιοι οι φοιτητές..!

Σε πολλά τμήματα της χώρας γίνεται η εσωτερική αξιολόγηση, η οποία αποτελεί και μία πρόσφατη αναβάθμιση και αλλαγή στο Α.Π.Θ. Από το χειμερινό εξάμηνο του 2011 μπορούν οι φοιτητές του (σε όσα τμήματα εφαρμόζεται) να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π., https://qaweb.itc.auth.gr) και να αξιολογήσουν του διδάσκοντες των μαθημάτων που παρακολουθούν.

Η είσοδος είναι απλή. Με το όνομα χρήστη και τον κωδικό τους,
εισέρχονται στο σύστημα και από εκεί μπορούν και να ενημερωθούν σχετικά με τον τρόπο χρήσης της σελίδας (http://qa.auth.gr/el/manual/questionnaires). Αφού οι φοιτητές κάνουν την αξιολόγησή τους μπορούν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διαδικασία αυτή, ώστε όσα προβλήματα προκύψουν να διορθωθούν.

Βέβαια, η είσοδος στο σύστημα με τα προσωπικά στοιχεία του καθενός ίσως φοβήσει κάποιους, γιατί μπορεί να σκεφτούν ότι θα μαθευτεί η αξιολόγηση που έκαναν. Ευτυχώς για αυτούς, όμως, το σύστημα έχει φτιαχτεί έτσι, ώστε η ανωνυμία του καθενός να διασφαλίζεται και να μην μπορεί κανείς να μάθει τις κινήσεις του.

Η μέθοδος αυτή αποτελεί ίσως ένα βήμα στο να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές ποιο ενεργά στον τρόπο και στους παράγοντες της εκπαίδευσής τους και μετέπειτα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στην ακαδημαϊκότερη κατάρτιση πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους. Συνοπτικά, μία κίνηση ιδιαίτερα ενθαρρυντική και προσοδοφόρα στην πορεία της.

Ελπίζω η αξιολόγηση να τρέξει και να λειτουργήσει όπως πρέπει γιατί σίγουρα φαντάζει ωραία, αρκεί να γίνει με σοβαρότητα και αντικειμενικότητα απο πλευράς των φοιτητών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου