Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Πώς η Ελλάδα έγινε η χώρα των 2 οικονομικών άκρων?

Οι φτωχοί έχασαν τα 2/3 του συνολικού εισοδήματός τους, εν αντιθέσει με τους πλούσιους που το αύξησαν. Η ψαλίδα ανοίγει συνεχώς μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η μεσαία τάξη συρρικνώνεται και η ανεργία αυξάνει σταθερά. Και το μέλλον προοιωνίζεται χειρότερο.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από συνεχόμενη άνιση κατανομή του εισοδήματος τον τελευταίο
μισό αιώνα όπως έδειξε η έρευνα του Καθηγητή Μαθηματικών στο Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας Χρήστου Φράγκου , την οποία διεξήγαγε με τη συνδρομή του φοιτητή Δημήτρη Κιβωτού.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τα προσεχή χρόνια, επισημαίνει ο κ. Φράγκος, προβλέποντας τη συνεχή αύξηση του συντελεστή Gini, δηλαδή τη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, και την αύξηση της ανεργίας σε περίπου 1,5 εκατ. το 2014, συνυπολογίζοντας μεταξύ όσων θα αναζητούν εργασία τους οικονομικούς μετανάστες, τους Τσιγγάνους και ευρύτερα ομάδες πληθυσμού που σήμερα δεν μετριούνται από τις επίσημες αρχές.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 20% του πλουσιότερου πληθυσμού της χώρας, από το 43,5% (5,32 δισ. δρχ.) του συνολικού εισοδήματος που κατείχε το 1960, έχει φτάσει να κατέχει το 48,77% του εισοδήματος το 2009 ή 43,38 δισ. ευρώ. Εν αντιθέσει με το 20% του φτωχότερου πληθυσμού που από το 8,17% (περίπου 1 δισ. δρχ.) του εισοδήματος κατέχει το 2,52% το 2009 ή 2,24 δισ. ευρώ!
Το φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού έχασε περίπου τα 2/3 του εισοδήματός του μέσα σε 50 χρόνια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου