Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Αύξηση του νέου δανείου για την Ελλάδα στα 145 δισ. ευρώ εξετάζει η τρόικα

Ακόμα μεγαλύτερο από τα αρχικώς συμφωνημένα 130 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να είναι το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβει η Ελλάδα με τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, εκτιμούν κύκλοι της ΕΕ λόγω της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης στη χώρα.

Όπως αναφέρει το Spiegel, υπάρχουν σκέψεις στην τρόικα να ανέλθει η βοήθεια στα 145 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση στην Ελλάδα παρομοιάζεται με βαρέλι χωρίς πάτο και τα μέτρα δεν επαρκούν για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Οι αξιωματούχοι της τρόικας που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και ημέρες, συνεχίζει το Spiegel, δεν πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζεται μόνο μέσα από τη διαδικασία του PSI με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών.

Ωστόσο, για την προοπτική αύξησης του δανείου υπάρχει καταρχάς η έντονη αντίδραση του Βερολίνου που λέει «όχι» σε οποιαδήποτε αύξηση του ποσού για το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Πάντως ο επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου πακέτου.

Επιπλέον και τα κόμματα που στηρίζουν το γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό είναι τουλάχιστον απρόθυμα να δεχτούν ακόμα μεγαλύτερες παραχωρήσεις προς την πλευρά της Ελλάδας και επιμένουν στην ανάγκη για απτές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά. «Αν δεν αλλάξει κάτι στη στασιμότητα των μεταρρυθμίσεων, δεν υπάρχουν χρήματα» υπογραμμίζει στο Spiegel ο πρόεδρος της ΚΟ του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ.

Δεν λείπουν δε και οι Γερμανοί βουλευτές που από τώρα δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το νέο πακέτο όταν έρθει στη Μπούντεταγκ (γερμανική βουλή).

πηγή: in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου