ΚΟΣΜΟΣ

Κάλλιστον κόσμος, ποίημα γαρ θεού. - Θαλής ο Μιλήσιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ον. - Αριστοτέλης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζίτης είναι αυτός που σου δανείζει μια ομπρέλα όταν έχει ήλιο και σου τη ζητά πίσω τη στιγμή που θα αρχίσει να βρέχει. - Mark Twain

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει. - Albert Einstein

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όταν δεν είναι κανείς να σε λυπηθεί ή να ζητωκραυγάσει για σένα, αυτή είναι η στιγμή που γίνεσαι παίκτης. - Ανώνυμος

ΓΝΩΜΕΣ

Οι απόψεις μας γίνονται σταθερές από τη στιγμή που σταματάμε να σκεφτόμαστε. - Ernest Renan

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. - Γιάννης Ρίτσος

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Και η ευφυΐα έχει τα όρια της

Καταναλώνεται μεγάλη προσπάθεια για να ενισχυθεί η μνήμη, η εξυπνάδα αλλά και η προσοχή μας ενώ έχουν βγει ακόμη και φάρμακα που εντείνουν τις αισθήσεις μας, τα αντανακλαστικά μας και βελτιώνουν τις επιδόσεις μας.
Ωστόσο τελικά ίσως η υπερβολική εξυπνάδα, μνήμη κτλ να μην είναι και ότι καλύτερο.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν επιστήμονες οι οποίοι τονίζουν ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο στην ευφυΐα των ανθρώπων το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας. Επιστήμονες του πανεπιστημίου Warwick στην Βρετανία και συνάδελφοι τους από τον πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία μελέτησαν την εξέλιξη του ανθρώπου προσπαθώντας να βρουν απαντήσεις στο γιατί τα επίπεδα της ευφυΐας του είναι αυτά που γνωρίζουμε και δεν είμαστε ακόμη πιο έξυπνοι.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική ευφυΐα προκαλεί σοβαρές παρενέργειες τόσο οργανικές όσο και στην προσωπικότητα του ανθρώπου. Γι αυτό ο οργανισμός μας, με δικούς του μηχανισμούς, εμποδίζει την μεγάλη αύξηση της νοημοσύνης. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το πολύ υψηλό IQ είναι πιθανό να συνδέεται με ασθένειες του νευρικού συστήματος.
Όπως λένε, το μυστικό στην όλη ιστορία είναι «η ανταλλαγή», δηλαδή ότι το επίπεδο νοημοσύνης λειτουργεί στην βάση του «κάτι δίνεις κάτι χάνεις». Με απλά λόγια, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν αυξηθεί πολύ η μνήμη, ή η ευφυΐα γενικότερα, θα φθίνει κάποια άλλη λειτουργία με αποτέλεσμα ο άνθρωπος τελικά να μην είναι χαρισματικός αλλά προβληματικός.
Παρόλα τα παραπάνω, συνεχίζεται ακόμη η έρευνα για το πώς θα μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε ακόμη περισσότερο τα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου χωρίς κίνδυνο.

Κίνδυνος για Παναθηναϊκό,ΑΕΚ και ΠΑΟΚ!

Με σοβαρές ποινές, ακόμη και με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν, κινδυνεύουν ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, όπως γράφει η SportDay.

Πριν από μερικές μέρες έφτασε στην ΕΠΟ ένα έγγραφο από την UEFA, το οποίο καλεί τις τρεις ομάδες στην πειθαρχική επιτροπή για παράβαση των κανονισμών που αφορούν στο οικονομικό fair play.

O πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, «έκρυψε» το συγκεκριμένο έγγραφο, κρατώντας το μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.