ΚΟΣΜΟΣ

Κάλλιστον κόσμος, ποίημα γαρ θεού. - Θαλής ο Μιλήσιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ον. - Αριστοτέλης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζίτης είναι αυτός που σου δανείζει μια ομπρέλα όταν έχει ήλιο και σου τη ζητά πίσω τη στιγμή που θα αρχίσει να βρέχει. - Mark Twain

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει. - Albert Einstein

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όταν δεν είναι κανείς να σε λυπηθεί ή να ζητωκραυγάσει για σένα, αυτή είναι η στιγμή που γίνεσαι παίκτης. - Ανώνυμος

ΓΝΩΜΕΣ

Οι απόψεις μας γίνονται σταθερές από τη στιγμή που σταματάμε να σκεφτόμαστε. - Ernest Renan

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. - Γιάννης Ρίτσος

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί οι επιχειρήσεις φεύγουν από την Ελλάδα?

Υπάρχουν άπειροι λόγοι για να εγκαταλείψει κάποιος με την επιχείρηση του την ελληνική αγορά και άλλοι τόσοι για να μην μπει καν στον κόπο να την ανοίξει καν. Θέλει πολλά κότσια, λεφτά και επιχειρηματικό μυαλό για να καταφέρει κάποιος να επιτύχει με μια νέα επιχείρηση σε οποιαδήποτε αγορά, αλλά ιδιαίτερα στην Ελληνική στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή την στιγμή τα πράγματα είναι είτε για γέλια (για τους ξένους) είτε για κλάματα (για τους Έλληνες). Η φορολογία, η οικονομική κρίση και το πολιτικό σκηνικό είναι μόνο η αρχή από τα εμπόδια που μπαίνουν στην ίδρυση και ευεξία μια επιχείρησης στη χώρα μας.
Αρχικά η οικονομική κρίση που επικρατεί γενικότερα στην παγκόσμια αγορά σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που υπάρχει για το αν θα πτωχεύσει αύριο η Ελλάδα ή όχι έχει γονατίσει τις Ελληνικές επιχειρήσεις καθώς και τους Έλληνες καταναλωτές με αποτέλεσμα οι πρώτες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν και να αναγκάζονται να ανεβάζουν τις τιμές, να κάνουν περικοπές και απολύσεις και οι δεύτεροι να μην έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν προϊόντα από αυτές και να στρέφονται στις πολυεθνικές που τα προσφέρουν φθηνότερα. Έτσι είναι πολύ εύκολο να μπει κάποιος στο μυαλό του επιχειρηματία και να σκεφτεί ότι αν πάει είτε σε κάποια χώρα με φθηνότερο εργατικό δυναμικό θα έχει μειωμένα σταθερά κόστη άρα θα αντέξει την κρίση είτε σε κάποια χώρα που δεν την έχει πλήξει η κρίση ακόμη και να δοκιμάσει την επιχείρηση του εκεί.
Ας υποθέσουμε λοιπόν τώρα ότι κάποιος έχει το κεφάλαιο να ανοίξει την επιχείρησή του εδώ και να την συντηρήσει με ζημιές για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να μην φοβάται την κρίση. Τότε μπαίνει στην μέση η φορολογία. Ο συντελεστής φορολόγησης είναι υπερβολικά υψηλός ακόμη και για τα βασικά προϊόντα με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να κάνει αυστηρή οικονομία στην ποσότητα που αγοράζει πράγμα αρνητικό για την εκάστοτε επιχείρηση. Ας πάρουμε τώρα ένα παράδειγμα ανώνυμης εταιρίας: η εταιρία μας πάει καλά μέσα στην οικονομική σεζόν και τελειώνει την χρήση με κέρδος. Αυτό το κέρδος φορολογείται από το κράτος με 40% την στιγμή που στα Σκόπια η φορολόγηση του κέρδους είναι στο 0%!! Η απόσταση Θεσσαλονίκη-Σκόπια με το αυτοκίνητο είναι λιγότερο από 45 λεπτά οπότε καταλαβαίνεται ότι δεν είναι και τόσο δύσκολη η απόφαση να μετακομίσει η επιχείρηση από την μία μέρα στην άλλη από Ελλάδα στα Σκόπια ή σε κάποια άλλη γειτονική χώρα με εξίσου χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.
Τέλος, κλείνοντας θα αναφέρω πως η γραφειοκρατία και το πολιτικό σκηνικό έρχονται σαν κερασάκι στην τούρτα για να ολοκληρώσουν την δραματικότητα της κατάστασης. Οι πελατειακές σχέσεις των ήδη εδραιωμένων επιχειρηματιών με τους πολιτικούς καθώς και η δυσκολία έγκρισης της άδειας για να ανοίξει κάποιος μια επιχείρηση κάνουν ακόμα ευκολότερη την απόφαση του Έλληνα επιχειρηματία να μετακομίσει στο εξωτερικό για μια καλύτερη τύχη για την επιχείρησή του.
Κατά την άποψή μου μια ριζική αλλαγή στο φορολογικό σύστημα, μια επέκταση των επιχορηγήσεων και των επενδυτικών προγραμμάτων του κράτους καθώς και πολιτική σταθερότητα θα ήταν αρκετά κίνητρα ώστε να κρατήσουν εντός των συνόρων τους Έλληνες επιχειρηματίες και να φέρει νέους επενδυτές από το εξωτερικό.

Η Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου....

Έφτασε πλέον ο καιρός σαν μεγάλα παιδιά να καταλάβουμε ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (δεν μπόρεσα πότε να καταλάβω γιατί κολλάνε και αυτό το "της Χάγης στο τέλος, αφού ένα είναι και σε όλο το κόσμο το λένε Διεθνές Δικαστήριο, International Court of Justice) δεν αλλάζει τίποτα στη ζωή μας.

Πρώτα απ' όλα η απόφαση μιλάει για παραβίαση του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας, το οποίο λέει ότι η πρώτη μεριά (σ.σ. Ελλάδα) δεν θα εμποδίσει την δεύτερη μεριά (σ.σ. πΓΔΜ) να ενταχθεί σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς  λόγω του συνταγματικού τους ονόματος (Δημοκρατία της Μακεδονίας). Η πολιτική της Ελλάδας σαφώς και δεν το έκανε. Το πάτημα τους ήταν οι δηλώσεις στα ΜΜΕ που έκανε η τότε υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν αναφέρει πουθενά ότι θα αναγνωριστούν ως Μακεδονία ή Δημοκρατία της Μακεδονίας όπως έχω ακούσει πολλούς να αναπαράγουν. Η Ελλάδα απέτυχε να αποδείξει τα λεγόμενά της (“failed to establish”) όπως αναφέρει πολλές φορές η απόφαση.

Επίσης και η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πάγωσαν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα του ονόματος. Άρα βλέπουμε ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε και γίνεται στόχος πάμπολλων επιθέσεων τις τελευταίες μέρες έχει αποδόσει αυτό που θέλαμε. Βέβαια καλό θα ήταν να μην υπερεκτιμήσουμε τις δυνάμεις μας και να αναλογιστούμε το κατα πόσο τα ισχυρά κράτη της Ε.Ε. θα ήθελαν ένα κράτος στην Ένωση που να χρειάζεται τεράστια ποσά για την ανάπτυξη του στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Τέλος θα κλείσω με κάποια λόγια του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων κου Ηλία Κουσκουβέλη "ο ότι η Ελλάδα έχασε την υπόθεση δεν είναι το χειρότερο.  Το χειρότερο είναι ότι η χώρα εγκατέλειψε την πολιτική που κορυφώθηκε στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και δεν έχει πλέον διαπραγματευτική πολιτική και μέσα πίεσης έναντι των Σκοπίων!  Και αυτό παρά το ότι η Ελλάδα έχει υποχωρήσει από την αρχική της διαπραγματευτική θέση, δηλαδή της μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του στο όνομα της γειτονικής χώρας."