ΚΟΣΜΟΣ

Κάλλιστον κόσμος, ποίημα γαρ θεού. - Θαλής ο Μιλήσιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ον. - Αριστοτέλης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζίτης είναι αυτός που σου δανείζει μια ομπρέλα όταν έχει ήλιο και σου τη ζητά πίσω τη στιγμή που θα αρχίσει να βρέχει. - Mark Twain

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει. - Albert Einstein

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όταν δεν είναι κανείς να σε λυπηθεί ή να ζητωκραυγάσει για σένα, αυτή είναι η στιγμή που γίνεσαι παίκτης. - Ανώνυμος

ΓΝΩΜΕΣ

Οι απόψεις μας γίνονται σταθερές από τη στιγμή που σταματάμε να σκεφτόμαστε. - Ernest Renan

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. - Γιάννης Ρίτσος

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Η Τουρκία διαγράφει την Κύπρο

Η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι υπό τις οδηγίες του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αναρτήθηκαν στη νέα ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ οι αρχές και προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Η εφημερίδα επίσης αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αφαιρεθεί από τη λίστα των χωρών, ενώ υπάρχει μόνο το ψευδοκράτος.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αγορά παροπλισμένου αεροπλανοφόρου από τις ΗΠΑ με σκοπό την απόκτηση τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για την κατασκευή αεροπλανοφόρων και της πρόωρης εκκίνησης των έργων για την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, δείχνει τις προθέσεις των γειτόνων μας αναφορικά με τα τεκταινόμενα του Κυπριακού Ζητήματος και της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα.

Πρέπει, ειδικότερα εμείς οι Ελλαδίτες, να αντιληφθούμε πλέον ότι ο καιρός που μπορούσαμε να διαθέσουμε για την καλλιέργεια της λεγόμενης Ελληνοτουρκικής φιλίας έχει προ πολλού τελείωσει. Οι προθέσεις των γειτόνων είναι σαφέστατες, βλέπουν ολόκληρη την περιοχή σαν καλοψημένο φιλέτο. Έχει έρθει η ώρα για πρόληψη και δράση. Ισχυροποίηση εσωτερική μέσω ανάπτυξης και εξωτερικής μέσω στρατηγικών εταίρων έτσι ώστε να μπορέσει ο ευρύτερος ελληνικός χώρος να αντισταθμίσει τις αδυνάμιες του ενάντι στην Τουρκία.

Είμαι από τους πρώτους που θα υποστηρίξουν την Ελληνοτουρκική φιλία, εάν και εφόσων είναι αμοιβαία. Κανένα σώφρων κράτος δεν είναι δύνατο να μιλάει για φιλία με άλλο κράτος τη στιγμή που το άλλο κράτος καλλιεργεί εθνικισμό και μισαλλοδοξία.

Συρία: Η σκακιέρα των μεγάλων δυνάμεων

Απίστευτες καταστάσεις βιώνει η Συρία καθώς τις τελευταίες μέρες στο εσωτερικό της χώρας επικρατεί μια κατάσταση που κυριολεκτικά απέχει ελάχιστα από το να εξελιχθεί σε πόλεμο. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται γύρω στους 10 από τους οποίους οι 6 σκοτώθηκαν στην πόλη Χόμς της κεντρικής Συρίας από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 25. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ο Αραβικός σύνδεσμος ήταν έτοιμος να επιβάλει κυρώσεις κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, μερικές από τις οποίες είναι η ταξιδιωτική απαγόρευση και η οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές με σκοπό να πιέσουν τον Ασαντ. Ο ΟΗΕ επιπρόσθετα ανακοίνωσε αντικρούοντας τα παραπάνω ότι ο Συριακός λαός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι περίπου έχουν ανάγκη από τρόφιμα ενώ 3 εκατομμύρια είναι εκείνοι που πλήττονται από το υπάρχων βίαιο καθεστώς. Παρά όμως τα επεισόδια και τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης που λαμβάνουν χώρα στις πόλεις της Συρίας, πίσω από τη σκηνή παίζονται εκπληκτικά παιχνίδια διεθνούς πολιτικής.

Αρχικά, έχει παρατηρηθεί ότι μαζί με την Συρία ακούγεται πολύ και η Ρωσία, κάτι το οποίο ίσως δημιουργεί αρκετές απορίες. Πρόσφατα μάλιστα, Ρωσικά σκάφη μετέφεραν τεχνικούς συμβούλους στο λιμάνι της Λατάκια με σκοπό να εγκαταστήσουν αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και συστήματα ραντάρ ώστε να ελέγχεται ο εναέριος χώρος πάνω από τις κύριες στρατιωτικές και αεροπορικές βάσεις τους ενώ παράλληλα κατέφθασαν 3 αντιτορπιλικά στα παράλια για να προστατέψει τα υδάτινα σύνορα . Ποιος όμως ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία να προβεί σε τέτοιες στρατηγικές ενέργειες; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση βρίσκεται στις σχέσεις που έχει η Ρωσία με τη Συρία από το παρελθόν.

Η Συρία από τα χρόνια που υπήρχε η Σοβιετική Ενωση είχε καλές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά μετά την πτώση της ΕΣΣΔ έπαψε να ενδιαφέρεται μέχρις ότου την ξαναέβαλε στο παιχνίδι ο Βλαντιμίρ Πούτιν με την αντιδυτική πολιτική του. Η Συρία πρόκειται για ένα κράτος στο οποίο η Ρωσία έχει πρώτον πάρα πολλά στρατιωτικά συμφέροντα μιας και έχει την δυνατότητα να ελλιμενίσει τα πλοία της στη ναυτική της βάση στο λιμάνι της Λατάκια και δεύτερον διευκολύνει τη θέση της δεύτερης στο να μπεί ακόμη πιο μέσα όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής. Η Ρωσία πρόκειται για ένα κράτος το οποίο έχει τεράστια στρατιωτική δύναμη, άριστη εξωτερική πολιτική και πολύ μεγάλη προβολή ισχύος στις διεθνείς σχέσεις. Από ότι έχει κάνει μέχρι τώρα δείχνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει να γίνουν αλλαγές οι οποίες θα επηρεάσουν τα οποιαδήποτε πλάνα έχει ετοιμάσει για το μέλλον και το μόνο σίγουρο είναι ότι η παραμικρή κίνηση εμποδίσματος των χωρών που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους στη γύρω περιοχή(Τουρκία, ΗΠΑ, Ισραήλ) θα προκαλέσουν τρομακτικές αναστατώσεις.