ΚΟΣΜΟΣ

Κάλλιστον κόσμος, ποίημα γαρ θεού. - Θαλής ο Μιλήσιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ον. - Αριστοτέλης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζίτης είναι αυτός που σου δανείζει μια ομπρέλα όταν έχει ήλιο και σου τη ζητά πίσω τη στιγμή που θα αρχίσει να βρέχει. - Mark Twain

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει. - Albert Einstein

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όταν δεν είναι κανείς να σε λυπηθεί ή να ζητωκραυγάσει για σένα, αυτή είναι η στιγμή που γίνεσαι παίκτης. - Ανώνυμος

ΓΝΩΜΕΣ

Οι απόψεις μας γίνονται σταθερές από τη στιγμή που σταματάμε να σκεφτόμαστε. - Ernest Renan

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. - Γιάννης Ρίτσος

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Τι θα αποφασίσει το ΣτΕ για τα νεα τέλη και φόρουςΤο ενδιαφέρον εκατομμύρια πολιτών στρέφεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που έχει αναλάβει να ξεκαθαρίσει και να λαβει μια απόφαση σχετικά με τις δίκες που τώρα εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη για τέλη και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Τρεις είναι εκείνες που κρίνονται «κομβικής» σημασίας, η πρώτη αφορά το τέλος επιτηδεύματος, το γνωστό ως «τρακοσάρι» που αφορά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, η υπόθεση συζητήθηκε στις 4 Νοεμβρίου και αναμένετε με ιδιαίτερο ενδιαφέρων η συνταγματικότητα του μέτρου.
Το δεύτερο αφορά το τέλος ακινήτων που αναμένεται να κριθεί στις 2 Δεκεμβρίου
προκειμένου να εκκαθαριστεί σύντομα και αμετάκλητα η εφαρμογή του μετά την απόφαση η οποία πρόκειται να βγει το συντομότερο δυνατόν.
Τέλος, στην Ολομέλεια του ΣτΕ εκκρεμεί προς εκδίκαση και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ωστόσο μια άλλη έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί επί υπουργίας του κ. Παπαθανασίου εκκρεμεί ακόμα ενώπιον του ΣτΕ. Για τη συγκεκριμένη έκτακτη εισφορά υπήρξε ένα ενδιαφέρων ως προς την απόφαση, καθώς στον πρώτο βαθμό δικαστικής κρίσης, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, οι αποφάσεις που εκδόθηκαν έκριναν το μέτρο αντισυνταγματικό. Στο Εφετείο, αργότερα, οι αποφάσεις ήταν αντίθετες καθώς το μέτρο κρίθηκε σύμφωνο με το Σύνταγμα και τώρα αναμένεται η αμετάκλητη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Στις Βρυξέλλες ο Παπαδήμος για την 6η δόση

Ο κ. Παπαδήμος ως πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συναντήσει διαδοχικά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο της ΕΕ την Δευτέρα και τον πρόεδρο του Eurogroup την Τρίτη για να συζητήσουν για την καταβολή της έκτης δόσης. Οι επισκέψεις αυτές γίνονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους συνομιλητές του για την προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα να καλύψει τους στόχους της καθώς και να συζητήσει μαζί τους για τις διαβεβαιώσεις που ζητά το Eurogroup για την εφαρμογή του νέου προγράμματος. Ακόμη θα συζητηθούν και όλα τα προβλήματα της ευρωπαϊκής κοινότητας καθώς η κρίση αρχίζει να ακουμπά και τις χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης. Από την άλλη πλευρά ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι αν δεν υπάρξουν γραπτές εγγυήσεις δεν θα γίνει η εκταμίευση της 6ης δόσης φέρνοντας τα παραδείγματα Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Τέλος σχολίασε επίσης ότι η εν λόγω απαίτηση δεν είναι κάτι αναξιοπρεπές.

Αλλαγή σελίδας για την ΙσπανίαΜεγάλη μέρα θα είναι αύριο για τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι καθώς ναι μεν πέτυχε ιστορική νίκη στις βουλευτικές εκλογές αλλά τον περιμένει πάρα πολύ δουλειά όσον αφορά το μέλλον της χώρας του. Ο Μαριάνο Ραχόι ως υποψήφιος πρωθυπουργός του Λαϊκού Kόμματος ήρθε αντιμέτωπος με τον υποψήφιο σοσιαλιστή Αλφέδρο Πέρες Ρουμπαλκάμπα , πήρε 187 από τις 350 έδρες της βουλής και υποσχέθηκε αλλαγές και βελτίωση της κακής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε κάθε γωνιά της χώρας του μιας και η ανεργία έχει φτάσει στο 21% και για τους νέους λίγο παραπάνω από 43%.

Το αξιοσημείωτο αυτών των εκλογών ήταν ότι στις κάλπες παρευρέθησαν περίπου 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας (46,8) εκατομμύρια, οι οποίοι παρόλο την αγανάκτηση που έδειξαν τον τελευταίο καιρό για αυτά που συμβαίνουν στη χώρα τους αποφάσισαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην αντιπολίτευση με την ελπίδα ότι θα δούνε προοπτικές ανάπτυξης , μείωση της ανεργίας, κίνηση και πάλι της αγοράς, την χώρα τους στη θέση που της αξίζει στην Ε.Ε αλλά περισσότερο να ξέρουν ότι υπάρχει κάποιο μέλλον που τους περιμένει.

Οι Ισπανοί έδειξαν με τη ψήφο τους ότι είναι άκρως απογοητευμένοι από την προηγούμενη κυβέρνηση και αυτό άλλωστε φάνηκε από τα αποτελέσματα των εκλογών. Παρά ταύτα πήραν την απόφαση να κάνουν μια τελευταία μάλλον απόπειρα να εμπιστευτούν κάποιο κόμμα και να ψηφίσουν την εναλλακτική επιλογή. Σε περίπτωση όμως που αποτύχει και η νέα κυβέρνηση τότε τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα θα εξελιχθούν εντελώς διαφορετικά!