ΚΟΣΜΟΣ

Κάλλιστον κόσμος, ποίημα γαρ θεού. - Θαλής ο Μιλήσιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ον. - Αριστοτέλης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζίτης είναι αυτός που σου δανείζει μια ομπρέλα όταν έχει ήλιο και σου τη ζητά πίσω τη στιγμή που θα αρχίσει να βρέχει. - Mark Twain

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει. - Albert Einstein

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όταν δεν είναι κανείς να σε λυπηθεί ή να ζητωκραυγάσει για σένα, αυτή είναι η στιγμή που γίνεσαι παίκτης. - Ανώνυμος

ΓΝΩΜΕΣ

Οι απόψεις μας γίνονται σταθερές από τη στιγμή που σταματάμε να σκεφτόμαστε. - Ernest Renan

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. - Γιάννης Ρίτσος

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Πορείες και διαδηλώσεις ανά τον κόσμοΤις τελευταίες τρείς μέρες ο κόσμος ήταν αρκετά αναστατωμένος καθώς μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα πλήθη ανθρώπων σε χώρες από την Αμερική μέχρι και την Μέση Ανατολή και την Αφρική βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν και να διαμαρτυρηθούν για διάφορα σοβαρά ζητήματα.
Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, 20.000 περίπου ήταν ο αριθμός των διαδηλωτών οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης για να λάβουν μέρος στο κίνημα “Καταλάβατε την
Wall Street” την οποία και θεωρούν υπεύθυνη για τη παγκόσμια οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τους οργανωτές του κινήματος έλαβαν μέρος πολλοί νέοι που ήταν κυρίως φοιτητές καθώς και συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και άνεργοι. Το κλίμα που επικρατούσε ήταν κάτι παραπάνω από εορταστικό αφού χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν διάφορα συνθήματα για τις τράπεζες ενώ ταυτόχρονα πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων πατούσαν τις κόρνες τους για να δείξουν αλληλεγγύη και να εμψυχώσουν την κινητοποίηση. Επίσης κατάφερε με εντυπωσιακό τρόπο να προβάλλει στην πρόσοψη ενός ουρανοξύστη τα ονόματα των πόλεων όπου έχει διαδοθεί η κινητοποίηση. Παρόμοιες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις έγιναν και στο Λος Αντζελες ,στο Σαν Φρανσίσκο και στο Ορεγκον. Το κίνημα ξεκίνησε για πρώτη φορά στις 17/9 και έχει ήδη καταφέρει να συγκεντρώσει πολύ κόσμο με το μέρος του.
Τα πράγματα ωστόσο δεν εξελίχθηκαν τόσο ευχάριστα στο Μπαχρέιν. Μαζική διαδήλωση έλαβε χώρα στο βασίλειο του Μπαχρέιν με σκοπό την προώθηση πολιτικών ρυθμίσεων, την κατοχύρωση της δημοκρατίας και περισσότερες ελευθερίες. Η πορεία ξεκίνησε στην πρωτεύουσα Μανάμα και σύντομα εξελίχθηκε σε μάχη μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της αστυνομίας. Δυστυχώς ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από περιπολικό το οποίο πέρασε από πάνω του σύμφωνα με πηγές των ακτιβιστών που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο μέρος. Τέτοιες διαδηλώσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν στο Μπαχρέιν για τους παραπάνω λόγους ενώ έχουν σημειωθεί περίπου άλλοι 40 θάνατοι.
Παράλληλα , σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στην Αίγυπτο όπου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για ακόμη μια φορά στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο με σκοπό να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης του στρατού. Η βία όμως δεν άργησε να ξεσπάσει όταν αστυνομία και διαμαρτυρόμενοι έχασαν τον έλεγχο καθώς η αστυνομία επιχείρησε να εμποδίσει μια μεγάλη καθιστική κατάληψη στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο αριθμός τον διαδηλωτών υπολογίζεται στους 10.000 περίπου ενώ οι τραυματίες κοντά στους 250. Το κλίμα γενικά στην Αίγυπτο δεν είναι και το πιο ευχάριστο καθώς έχουν γίνει και άλλα επεισόδια όσον αφορά τη σχέση κυβέρνησης-στρατού.

Ανάγκη βελτίωσης φορολογικού συστήματος

Από μικρός ήξερα ότι οι νόμοι στην Ελλάδα έχουν παραθυράκια. Αυτό που δεν ήξερα μέχρι πρότινος ήταν ότι είναι απίστευτα άδικοι. Και ιδιαίτερα όσον αφορά το φορολογικό μας σύστημα. Κατανοώ ότι η φοροδιαφυγή πλήττει την Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό αλλά αυτό δεν μπορεί να την εξισώσει με ένα φόνο. Αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερο. Ένας εγκληματίας που κατηγορείται για τρομοκρατική επίθεση ή ανθρωποκτονία μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα σταματάνε οι διώξεις λόγω παραγραφής του αδικήματος. Ο Έλληνας φορολογούμενος όμως αν χρωστάει στην εφορία όσα χρόνια κι αν περάσουν χωρίς αυτή να του ζητήσει τα λεφτά (ακόμη κι αν έχουν περάσει 100 χρόνια κι έχουμε περάσει στην επομένη γενιά!) αν του ζητήσει τα λεφτά η εφορία είναι υποχρεωμένος να της τα καταβάλλει!
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε επίσης ότι η κύρια ασχολία της εφορίας είναι η είσπραξη. Για τον έλεγχο ούτε λόγος! Τόσες κυβερνήσεις έχουν περάσει, τόσοι φορολογικοί νόμοι έχουν αλλάξει αλλά η φοροδιαφυγή παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και φυσικά δεν είναι επειδή δεν μπορούν να αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση. Προτάσεις από θεσμούς όπως το οικονομικό επιμελητήριο υπάρχουν αλλά μένουν στο ράφι.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια ουσιαστική αλλαγή από την βάση του φορολογικού νόμου μέχρι και την παραμικρή λειτουργία της εφορίας καθώς και αλλαγή της νοοτροπίας μας για να δούμε βελτίωση.