ΚΟΣΜΟΣ

Κάλλιστον κόσμος, ποίημα γαρ θεού. - Θαλής ο Μιλήσιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ον. - Αριστοτέλης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζίτης είναι αυτός που σου δανείζει μια ομπρέλα όταν έχει ήλιο και σου τη ζητά πίσω τη στιγμή που θα αρχίσει να βρέχει. - Mark Twain

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει. - Albert Einstein

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όταν δεν είναι κανείς να σε λυπηθεί ή να ζητωκραυγάσει για σένα, αυτή είναι η στιγμή που γίνεσαι παίκτης. - Ανώνυμος

ΓΝΩΜΕΣ

Οι απόψεις μας γίνονται σταθερές από τη στιγμή που σταματάμε να σκεφτόμαστε. - Ernest Renan

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. - Γιάννης Ρίτσος

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011

Λόγια του αέρα

Ακούμε συνεχώς ότι η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο χρέος κοντά στια 340-350 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά πόσο όμως αυτό αληθεύει αυτό? Σε ποιους τα χρωστάμε αυτά τα λεφτά? Και τι ρόλο παίζει η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων??
Αρχικά θα αναφερθώ στο γεγονός ότι ακούγεται συνεχώς η απειλή: ‘Μνημόνιο ή Πτώχευση’. Μια χώρα πτωχεύει όταν η καθαρή της θέση είναι αρνητική. Καθαρή θέση ονομάζεται το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων μείον τις μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες υποχρεώσεις. Με λίγα λόγια καθαρή θέση είναι το κεφάλαιο που διαθέτει μια χώρα (ή μια επιχείρηση αντίστοιχα). Έρχεται λοιπον η ώρα να απαντηθεί το ερώτημα: ‘Ποια είναι η καθαρή θέση της Ελλάδας?’
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες της οποίας η καθαρή θέση είναι θετική σε αντίθεση με μεγάλες οικονομικές δυνάμεις όπως Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία κ.α. των οποίων η καθαρή θέση είναι εδώ και χρόνια αρνητική. Για να δώσω ένα ενδεικτικό παράδειγμα το χρέος των ΗΠΑ αγγίζει τα 13800 εκατομμύρια ευρώ! Οι χώρες αυτές με διάφορα λογιστικά κόλπα καταφέρνουν να κλείνουν ισολογισμό και να συνεχίζουν κανονικά την λειτουργία τους κάτι που προφανώς δεν είναι σε θέση να κάνει η Ελλάδα.
Τι σχέση έχει η οικονομική κρίση με το όλο θέμα? Από την στιγμή που η Ελλάδα έχει μι οικονομία που παρόλα τα προβλήματά της μπορεί και διατηρεί θετική καθαρή θέση είναι ένας πολύ καλός στόχος για να εισβάλουν μέσα της μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις και να επωμιστούν τα κέρδη.
Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι η οικονομική κρίση (στο μεγαλύτερο της μέρος) και το όλο θέμα της πτώχευσης της Ελλάδας είναι τεχνητά και υποκινούμενα από ξένους επενδυτές έχοντας την υποστήριξη της τωρινής κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν το διάστημα όπου υπήρχε ένας ‘αναβρασμός’ στην πολιτική επικαιρότητα της χώρας με το αν θα υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση ή όχι να μας δίνεται η 5η δόση χωρίς πολλούς όρους και υποσχέσεις και από την στιγμή που έγινε ο ανασχηματισμός και μετά να βγαίνει ο κάθε εκπρόσωπος τύπου στα ΜΜΕ προσπαθώντας να μας πείσει πόσο αναγκαία είναι όλα αυτά τα μέτρα που ακούμε.
Ελπίζω να σταματήσει κάποια στιγμή η όλη ιστορία με τα ψέματα και τα παραμύθια που πουλάνε στον κόσμο ο οποίος δεν γνωρίζει πολλά και απλά βασίζει την τύχη του σε αυτούς που υποτίθεται ότι γνωρίζουν. Η Ελλάδα πρέπει να ανορθώσει το ανάστημά της, να βρει το παλιό, χαμένο της κύρος και να ξαναβγεί στις αγορές αυξάνοντας συγχρόνως την παραγωγικότητα της. Έτσι όχι μόνο θα ξεμπλέξει από το ΔΝΤ και το μνημόνιο αλλά θα μπορέσει να πρωτοστατήσει και στην ευρωπαϊκή οικονομία.