ΚΟΣΜΟΣ

Κάλλιστον κόσμος, ποίημα γαρ θεού. - Θαλής ο Μιλήσιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ον. - Αριστοτέλης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζίτης είναι αυτός που σου δανείζει μια ομπρέλα όταν έχει ήλιο και σου τη ζητά πίσω τη στιγμή που θα αρχίσει να βρέχει. - Mark Twain

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει. - Albert Einstein

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όταν δεν είναι κανείς να σε λυπηθεί ή να ζητωκραυγάσει για σένα, αυτή είναι η στιγμή που γίνεσαι παίκτης. - Ανώνυμος

ΓΝΩΜΕΣ

Οι απόψεις μας γίνονται σταθερές από τη στιγμή που σταματάμε να σκεφτόμαστε. - Ernest Renan

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. - Γιάννης Ρίτσος

Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011

Επιτέλους λογικεύτηκαν

Μετά από αμέτρητες λάθος κινήσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομική πορεία της χώρας μας, έφτασε η στιγμή να αφήσει πίσω της την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθούσε μέχρι στιγμής και να ανοίξει τα αυτιά της σε λογικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς από διάφορους θεσμικούς φορείς.
Θα αρχίσω όμως από τα βασικά για να καταλάβουμε ποιο ήταν το λάθος μας σαν χώρα μέχρι στιγμής. Από την στιγμή που καταργήθηκε το ολοκληρωτικό καθεστώς του Παπαδόπουλου η Ελλάδα είχε στην πλάτη της ένα υγειές χρέος αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο χαρακτηρισμός υγειές δεν είναι ειρωνικός. Σημαίνει ότι με τις τότε υπάρχουσες παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας το χρέος θα είχε αποσβεσθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Αυτό γινόταν διότι η Ελλάδα είχε ένα σχετικά μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή η Ελλάδα είχε πολλά έσοδα από αγαθά και υπηρεσίες τα οποία η ίδια παρήγαγε, τα οποία υπερκάλυπταν τις πρωτογενείς της δαπάνες (συνολικές δαπάνες μείον έξοδα τοκοχρεολυσίων) .Οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν μετά την μεταπολίτευση δεν εκμεταλλεύτηκαν όπως θα έπρεπε αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα και οι πρωτογενείς δαπάνες της χώρας μας ξεπέρασαν κατά πολύ τα έσοδα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση στο Ζάππειο ΙΙ όπως και το οικονομικό επιμελητήριο με δικές του ανεξάρτητες προτάσεις τόνιζαν συνεχώς την ανάγκη για στροφή προς την ανάπτυξη και την δημιουργία πρωτογενους πλεονάσματος. Αυτή η πολιτική είναι η μόνη που δίνει στην Ελλάδα κάποιες ελπίδες να βγει από αυτή τη δυσχερή θέση χωρίς να πτωχεύσει ή να γυρίσει στην δραχμή, σενάρια καταστροφικά για την οικονομία μας.
Άκουσα πρόσφατα λοιπον από ένα κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης ότι θα γίνει επιτέλους αυτή η πολυπόθητη στροφή. Πρέπει να ομολογήσω ότι χάρηκα όταν το άκουσα και να την υλοποιήσουν σύντομα και να μην το είπαν πάλι μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Η Ελλάδα είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν γονατίσει από το βάρος των νέων μέτρων (τα οποία συνεχώς γίνονται και σκληρότερα) και δεν είναι ώρα να παίζει η κυβέρνηση με τις ελπίδες του κόσμου.

Τι συμβαίνει στην Θράκη μας;


Πριν από ενάμισι μήνα περίπου και συγκεκριμένα στις 21/5 είχαμε την τιμή να δεχτούμε στην Θράκη τη διήμερη “προεκλογική” επίσκεψη της γυναίκας του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ,Εμινέ Ερντογάν, συνοδευόμενη από τον υπουργό Επικράτειας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε Εγκεμέν Μπαγίς και παράλληλα τώρα στις 2/6 αναμένουμε την επίσκεψη του προέδρου του τούρκικου κόμματος CHP o οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα περιοδεύσει στη δυτική Θράκη κυρίως και θα επισκεφθεί το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή και τον μουφτή της Ιμπραήμ Σερήφ. Αυτό που αναρωτιέμαι όμως είναι ποιος ο λόγος όλων αυτών τον επισκέψεων μιας και έχουν γίνει παρόμοιες και στο παρελθόν;

Αρχικά, θα ήταν καλό να εξετάσουμε λίγο τις συνθήκες που επικρατούν στη Θράκη και έπειτα να εμβαθύνουμε στο κυρίως θέμα. Όπως γνωρίζουμε μέσα στον πληθυσμό της Θράκης ανήκει και η μουσουλμανική μειονότητα, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες απογραφές αποτελείται από 100.000 περίπου άτομα. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάννης, η Ελλάδα εφαρμόζει με συνέπεια της Θράκης την αρχή της ισονομίας και ισοπολιτείας όλων των πολιτών της και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας διαφυλάσσονται πλήρως σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ακόμη, τα μέλη της είναι ελεύθερα να δηλώσουν την εθνική τους ταυτότητα, να τηρούν τις παραδόσεις τους και να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Τέλος, έχουν εφαρμοστεί ειδικά μέτρα στον τομέα της εκπαίδευσης με την ίδρυση μειονοτικών σχολείων και την διευκόλυνση των μουσουλμάνων στην εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ποσόστωση 0,5% επί των εισακτέων και την απαλλαγή από τη βάση του 10.

Οσον αφορά τον πολιτικό τομέα για τη μουσουλμανική μειονότητα, το ελληνικό κράτος διορίζει τον «μουφτή», ο οποίος πρόκειται για τον ερμηνευτή του Κορανίου για την απόδοση δικαιοσύνης . Παρά ταύτα όμως, η μειονότητα εκλέγει δικό της «Ψευδομουφτή» ,κάτι που είναι παράνομο κατά την ελληνική δικαιοσύνη και το ελληνικό κράτος και μάλιστα αυτός ελέγχεται από την Τουρκία. Γιατί να συμβεί αυτό; Γιατί να θέλει η Τουρκία να ελέγχει ένα τέτοιο άνθρωπο που έχει ένα βαθμό εξουσίας απέναντι σε τόσο κόσμο; Σε γνωστή ενημερωτική εκπομπή πριν δύο χρόνια περίπου βγήκαν στο φώς συγκεντρώσεις ψευτομουφτήδων στην Ξάνθη με συγκεκριμένους ανθρώπους της μειονότητας που είχαν κάποια πολιτική επιρροή να ασκούν προπαγάνδα αποκαλώντας «εχθρούς» και «γκιαούρηδες» τους χριστιανούς υποψηφίους στις εκλογές του 2007 με σκοπό να τους πείσουν να επιδιώξουν να εκλεγεί Τούρκος βουλευτής.

Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν επιστρέφω στην αρχική ερώτηση που τέθηκε για το λόγο που γίνονται αυτές οι περιοδείες. Η απάντηση είναι ότι έχουν ως κύριο στόχο να ενοποιήσουν και να ισχυροποιήσουν τον μουσουλμανικό λαό η ακόμα και να τον αυξήσουν πληθυσμιακά για να μπορούν να τον πάρουν με το μέρος τους και να δίνουν την εντύπωση ότι τα μέλη της καταπιέζονται ώστε να τους δίνονται όλο και περισσότερα δικαιώματα. Να σχηματίσουν μια ενιαία κοινότητα, μια ενιαία βάση όπου θα μπορούν να ελέγχουν την όλη περιοχή μέχρι να το πετύχουν ολοκληρωτικά. Παράλληλα η δήλωση ασυμφωνίας για τα σύνορα προστίθεται στην απάντηση.

Η Τουρκία εδώ και πάρα πολύ καιρό προσπαθεί να ενταχθεί στην Ε.Ε και αυτός ο τρόπος λειτουργίας της θα μπορούσε να πετύχει αυτήν την επιθυμία της. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν θα το καταφέρει και ποιες ακόμα μεθόδους θα χρησιμοποιήσει. Η ταύτιση της πολιτικής που χρησιμοποιεί στη Θράκη με αυτή που χρησιμοποίησε και συνεχίζει να χρησιμοποιεί στην Κύπρο ίσως φέρει στο φώς κάποιες απαντήσεις για τη στρατηγική της.