Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί οι επιχειρήσεις φεύγουν από την Ελλάδα?

Υπάρχουν άπειροι λόγοι για να εγκαταλείψει κάποιος με την επιχείρηση του την ελληνική αγορά και άλλοι τόσοι για να μην μπει καν στον κόπο να την ανοίξει καν. Θέλει πολλά κότσια, λεφτά και επιχειρηματικό μυαλό για να καταφέρει κάποιος να επιτύχει με μια νέα επιχείρηση σε οποιαδήποτε αγορά, αλλά ιδιαίτερα στην Ελληνική στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή την στιγμή τα πράγματα είναι είτε για γέλια (για τους ξένους) είτε για κλάματα (για τους Έλληνες). Η φορολογία, η οικονομική κρίση και το πολιτικό σκηνικό είναι μόνο η αρχή από τα εμπόδια που μπαίνουν στην ίδρυση και ευεξία μια επιχείρησης στη χώρα μας.

Αρχικά η οικονομική κρίση που επικρατεί γενικότερα στην παγκόσμια αγορά σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που υπάρχει για το αν θα πτωχεύσει αύριο η Ελλάδα ή όχι έχει γονατίσει τις Ελληνικές επιχειρήσεις καθώς και τους Έλληνες καταναλωτές με αποτέλεσμα οι πρώτες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν και να αναγκάζονται να ανεβάζουν τις τιμές, να κάνουν περικοπές και απολύσεις και οι δεύτεροι να μην έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν προϊόντα από αυτές και να στρέφονται στις πολυεθνικές που τα προσφέρουν φθηνότερα. Έτσι είναι πολύ εύκολο να μπει κάποιος στο μυαλό του επιχειρηματία και να σκεφτεί ότι αν πάει είτε σε κάποια χώρα με φθηνότερο εργατικό δυναμικό θα έχει μειωμένα σταθερά κόστη άρα θα αντέξει την κρίση είτε σε κάποια χώρα που δεν την έχει πλήξει η κρίση ακόμη και να δοκιμάσει την επιχείρηση του εκεί.
Ας υποθέσουμε λοιπόν τώρα ότι κάποιος έχει το κεφάλαιο να ανοίξει την επιχείρησή του εδώ και να την συντηρήσει με ζημιές για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να μην φοβάται την κρίση. Τότε μπαίνει στην μέση η φορολογία. Ο συντελεστής φορολόγησης είναι υπερβολικά υψηλός ακόμη και για τα βασικά προϊόντα με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να κάνει αυστηρή οικονομία στην ποσότητα που αγοράζει πράγμα αρνητικό για την εκάστοτε επιχείρηση. Ας πάρουμε τώρα ένα παράδειγμα ανώνυμης εταιρίας: η εταιρία μας πάει καλά μέσα στην οικονομική σεζόν και τελειώνει την χρήση με κέρδος. Αυτό το κέρδος φορολογείται από το κράτος με 40% την στιγμή που στα Σκόπια η φορολόγηση του κέρδους είναι στο 0%!! Η απόσταση Θεσσαλονίκη-Σκόπια με το αυτοκίνητο είναι λιγότερο από 45 λεπτά οπότε καταλαβαίνεται ότι δεν είναι και τόσο δύσκολη η απόφαση να μετακομίσει η επιχείρηση από την μία μέρα στην άλλη από Ελλάδα στα Σκόπια ή σε κάποια άλλη γειτονική χώρα με εξίσου χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.
Τέλος, κλείνοντας θα αναφέρω πως η γραφειοκρατία και το πολιτικό σκηνικό έρχονται σαν κερασάκι στην τούρτα για να ολοκληρώσουν την δραματικότητα της κατάστασης. Οι πελατειακές σχέσεις των ήδη εδραιωμένων επιχειρηματιών με τους πολιτικούς καθώς και η δυσκολία έγκρισης της άδειας για να ανοίξει κάποιος μια επιχείρηση κάνουν ακόμα ευκολότερη την απόφαση του Έλληνα επιχειρηματία να μετακομίσει στο εξωτερικό για μια καλύτερη τύχη για την επιχείρησή του.
Κατά την άποψή μου μια ριζική αλλαγή στο φορολογικό σύστημα, μια επέκταση των επιχορηγήσεων και των επενδυτικών προγραμμάτων του κράτους καθώς και πολιτική σταθερότητα θα ήταν αρκετά κίνητρα ώστε να κρατήσουν εντός των συνόρων τους Έλληνες επιχειρηματίες και να φέρει νέους επενδυτές από το εξωτερικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου