Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Και η ευφυΐα έχει τα όρια της

Καταναλώνεται μεγάλη προσπάθεια για να ενισχυθεί η μνήμη, η εξυπνάδα αλλά και η προσοχή μας ενώ έχουν βγει ακόμη και φάρμακα που εντείνουν τις αισθήσεις μας, τα αντανακλαστικά μας και βελτιώνουν τις επιδόσεις μας.

Ωστόσο τελικά ίσως η υπερβολική εξυπνάδα, μνήμη κτλ να μην είναι και ότι καλύτερο.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν επιστήμονες οι οποίοι τονίζουν ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο στην ευφυΐα των ανθρώπων το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας. Επιστήμονες του πανεπιστημίου Warwick στην Βρετανία και συνάδελφοι τους από τον πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία μελέτησαν την εξέλιξη του ανθρώπου προσπαθώντας να βρουν απαντήσεις στο γιατί τα επίπεδα της ευφυΐας του είναι αυτά που γνωρίζουμε και δεν είμαστε ακόμη πιο έξυπνοι.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική ευφυΐα προκαλεί σοβαρές παρενέργειες τόσο οργανικές όσο και στην προσωπικότητα του ανθρώπου. Γι αυτό ο οργανισμός μας, με δικούς του μηχανισμούς, εμποδίζει την μεγάλη αύξηση της νοημοσύνης. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το πολύ υψηλό IQ είναι πιθανό να συνδέεται με ασθένειες του νευρικού συστήματος.
Όπως λένε, το μυστικό στην όλη ιστορία είναι «η ανταλλαγή», δηλαδή ότι το επίπεδο νοημοσύνης λειτουργεί στην βάση του «κάτι δίνεις κάτι χάνεις». Με απλά λόγια, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν αυξηθεί πολύ η μνήμη, ή η ευφυΐα γενικότερα, θα φθίνει κάποια άλλη λειτουργία με αποτέλεσμα ο άνθρωπος τελικά να μην είναι χαρισματικός αλλά προβληματικός.
Παρόλα τα παραπάνω, συνεχίζεται ακόμη η έρευνα για το πώς θα μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε ακόμη περισσότερο τα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου χωρίς κίνδυνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου