Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Βόρεια Κορέα: Ηγέτης ο Κιμ Γιονγκ-ουν

Χθες, 29/11/2011, η Βόρεια Κορέα ανακήρυξε τον ανώτατο ηγέτη του κόμματος, του κράτους και του στρατού τον Κιμ Γιονγκ-ουν, γιο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ που έγινε κατά τη μεγάλη στρατιωτική συγκέντρωση στην πρωτεύουσα της χώρας Πιονγιάνγκ. Ο πρώην ηγέτης της χώρας απεβίωσε στις 17 Δεκεμβρίου και η τελετή αποχαιρετισμού του, η οποία κράτησε 13 ημέρες ολοκληρώθηκε
σήμερα με την παράδοση της ηγεσίας και των υποχρεώσεων της χώρας στα χέρια του γιου του. Η μεγάλη συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τον ύμνο της Κομμουνιστικής Διεθνούς και τη ρίψη 20 κανονιοβολισμών.
Η Βόρεια Κορέα πρόκειται για μια από τις πιο μυστικοπαθείς κοινωνίες του κόσμου ενώ είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχουν ακόμα κομμουνισμό. Ως χώρα στο διεθνές σύστημα ναι μεν προβάλλει ισχύ απέναντι στις υπόλοιπες χώρες με την κατασκευή πυρηνικών εξοπλισμών αλλά οι σχέσεις τις γενικά με άλλα κράτη είναι ελάχιστες . Δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και με πολλές άλλες χώρες και μια φορά μόνο έφτασε σε σημείο να ζητήσει διεθνή βοήθεια όταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρέθηκε σε κατάσταση υποσιτισμού. Η μόνη αεροπορική γραμμή που έχει είναι με την Κίνα και επιπρόσθετα δεν επιτρέπεται στους πολίτες να βγούνε έξω από την χώρα ενώ παράλληλα η επίσκεψη σε αυτή από ξένους είναι μεν εφικτή αλλά απαιτεί πολλές διαδικασίες και πολύ χρόνο. Ο λαός της γενικά είναι πάρα πολύ περιορισμένος και έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα από τον ΟΗΕ διότι έχουν γίνει αναφορές μέχρι και για στρατόπεδα συγκέντρωσης και βασανιστήρια. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει εκεί μέσα αλλά άμα παρατηρήσουμε στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ (http://www.youtube.com/watch?v=StMUWG7ad2s), το μόνο συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήξουμε είναι ότι μάλλον προσποιούνται για να μην βρουν τον μπελά τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου