Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα: Σταμάτησαν τον πόλεμο για να παίξουν ποδόσφαιρο..!

Κατά την διάρκεια των πρώτων Χριστουγέννων τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, οι πολεμικές διαμάχες έπεσαν σε δεύτερη μοίρα. Καθώς ήρθε η Άγια νύχτα, οι Γερμανοί στρατιώτες άναψαν κεριά πάνω σε χριστουγεννιάτικα δέντρα. Στρατιώτες και από τις δύο πλευρές
κάλεσαν μια αυθόρμητη κατάπαυση του πυρός. Και τότε, στο πνεύμα της καλής θέλησης, οι άνδρες αποφάσισαν να παίξουν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου.  

 Η ανακωχή των Χριστουγέννων του 1914 ήταν ένα μοναδικό ιστορικό γεγονός. Κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, Γερμανοί, Γάλλοι, Βρετανοί και Βέλγοι στρατιώτες συναντήθηκαν σε ουδέτερο έδαφος στην Φλάνδρα (Βέλγιο). Έσφιξαν τα χέρια, έθαψαν τους νεκρούς τους, αντάλλαξαν μέχρι και δώρα συμπεριλαμβανομένων των κέικ σοκολάτας, λικέρ, και τον καπνό.

Σε αυτό το κλίμα καλής θέλησης, οι στρατιώτες αποφάσισαν να ρίξουν κάτω τις στολές και τα κράνη τους και τα χρησιμοποιούν ως δοκάρια. Όπως χαρακτηριστικλα είπε ένας στρατιώτης: "Η ουδέτερη ζώνη μας φάνηκε κοντά 16 χιλιόμετρα όταν κάναμε περιπολία αλλά τελικά καταλάβαμε ότι έχει μήκος μόνο όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου."

Ήταν δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι ήταν σε πόλεμο μεταξύ τους.

Μερικοί στρατιώτες θέλησαν να συνεχίσουν την ανακωχή πέρα από τις διακοπές των Χριστουγέννων, αλλά  αξιωματικοί και από τις δύο πλευρές είχαν αρχίσει να ανησυχούν για την ολοκλήρωση των αποστολών τους.

Τελικά η ανακωχή κράτησε μέχρι την πρωτοχρονιά. Ο πόλεμος θα κρατήσει άλλα τρία Χριστούγεννα αλλά ποτέ ξανά δεν θα υπάρξει τέτοια ανακωχή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου