Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Πώς φορολογούσαν οι αρχαίοι..?

Αν οι φόροι σήμερα σας φαίνονται αβάσταχτοι που να φανταστείτε πως φορολογούσαν οι αρχαίοι Αθηναίοι. Εύποροι και ιερόδουλες, μέτοικοι και σύμμαχοι, όλοι φορολογούνταν στην αρχαία Αθήνα.


Αν οι αρχαίοι Αθηναίοιδεν ήταν μάστορες στην επιβολή και την είσπραξη φόρων τώρα ίσως να μην υπήρχεο Παρθενώνας! Υπερβολή? Κι όμως! Χάρη στο χαράτσι που πλήρωναν οι άλλες πόλεις
της συμμαχίας στην Αθήνα, το ένα εξηκοστό του φόρου πήγαινε υπέρ της Θεάς Αθηνάς κι έτσι ο Περικλής εξοικονόμησε τα χρήματα για να χτιστεί ο περήφανος ναός.

Πριν από 2500 χρόνια τα ταμεία της Αθήνας ήταν γεμάτα και χωρίς τις συμβουλές των οικονομολόγων του Χάρβαρντ, χωρίς το ΔΝΤ, την τρόικα και τους ξένους δικηγόρους που ανέλαβαν το κούρεμα. Η οικονομική κρίση δεν υπήρχε καν σαν έννοια και το πλεόνασμα ήταν τόσο μεγάλο που ο κάθε υπουργός οικονομικών σήμερα θα έκλαιγε από χαρά αν το είχε.

Ακόμη και τότε οι φόροι έμπαιναν με έγκριση της Βουλής. Η διαφορά με σήμερα είναι στην διαφάνεια. Όσοι πλήρωναν γράφονταν σε φορολογικούς καταλόγους οι οποίοι βρίσκονταν σε κοινή θέα.

Οι φόροι τους ήταν δίκαιοι διότι οι εισφορές ήταν ανάλογες με την οικονομική κατάσταση των συμμάχων. Εκτός από τους τακτικούς φόρους η Αθήνα επέβαλε και έκτακτες εισφορές στις οποίες τον ρόλο των φοροεισπρακτόρων έκαναν οι Ελληνοταμίες.

Οι Αθηναίοι είχαν πολλά κόλπα για την είσπραξη των φόρων. Όταν οι σύμμαχοι άρχισαν να διαμαρτύρονται για το χαράτσι αυτοί τους υποσχέθηκαν ότι θα τον καταργήσουν αλλά τελικά το μόνο που έκαναν ήταν να του αλλάξουν όνομα. Επέβαλαν φόρο για μίσθωση δημόσιας περιουσίας, δικαστικές καταβολές και για εισαγωγή προϊόντων. Δεν έκαναν καμία εξαίρεση!

Κι αν κάποιος πιανόταν αν φοροδιαφεύγει ο νόμος ήταν αυστηρός ακόμη και για τον φοροεισπράκτορα!

2 σχόλια: