Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Τι κοινό έχουν Ελλάδα-Κίνα?

Κατ' αρχάς κοινό σημείο είναι ότι και οι δυο χώρες έχουν ένα εξίσου διεφθαρμένο δημόσιο τομέα. Έτσι το 2010 η Κίνα και η Ελλάδα ισοβαθμούσαν στην 78η θέση της παγκόσμιας κατάταξης 178 χωρών όσον αφορά την διαφθορά. Στην θέση 178 (χειρότερη) ήταν η Σομαλία ενώ την πρώτη θέση μοιράζονταν η Δανία, η Σιγκαπούρη και η Ζηλανδία. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει
η ικανοτητα των γλωσσών και των 2 χωρών να μπορεούν να παρερμηνεύσουν εύκολα τις προτάσεις. Επειδή τα Κινέζικα είναι τονική γλώσσα ανάλογα με τον τόνο της λέξης αλλάζει και η σημασία της. Έτσι λοιπόν η πρόταση που κάνει ο εφοριακός προς τον επιχειρηματία μπορεί να σημαίνει ανάλογα με τον τόνο της φωνής είτε το ανώδυνo «Ας το ψάξουμε μαζί το θέμα» ή το διεφθαρμένο «Δώσε τσιγάρα και αλκοόλ» (δηλαδή «Σκάστα μου»).
Κάτι ανάλογο ισχύει και στην Ελλάδα. Ας υποθέσουμε ότι ένας επιχειρηματίας καλείται να πληρώσει 100 χιλιάδες ευρώ φόρο. Ο εφοριακός θα τον ρωτήσει: «Σας αρέσει το 4-4-2;» Και εδώ φυσικά υπάρχει αμφισημία. Διότι « 4-4-2» μπορεί να σημαίνει το γνωστό σύστημα διαφθοράς –ο επιχειρηματίας θα καταβάλλει 20% του ποσού στο κράτος, 40% στον εφοριακό και γλυτώνει το άλλο 40%. Όμως από την άλλη πλευρά το «4-4-2» μπορεί απλά να αποτελεί μια αθώα αναφορά στο γνωστό ποδοσφαιρικό σύστημα. Έτσι λοιπόν ο εφοριακός μπορεί πάντοτε να ισχυρισθεί, όπως ο συνάδελφός του στην Κίνα, ότι η ερώτησή του παρερμηνεύθηκε και ότι απλά ήθελε να μάθει τις απόψεις του συνομιλητή του σχετικά με τα διάφορα ποδοσφαιρικά συστήματα.
Όπως λοιπόν λέγαμε η Κίνα και η Ελλάδα έχουν πολλά κοινά σημεία. Όμως εκεί που διαφέρουν είναι ότι η θανατική ποινή εξακολουθεί να ισχύει στην Κίνα ενώ έχει δυστυχώς καταργηθεί στην Ελλάδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου