Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό

Κατατίθεται εντός της ημέρας (19/12) προς ψήφιση στη βουλή το αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για τη βία, το ντόπινγκ και το στοίχημα.


Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη, που θα επιτρέπει να αποκτηθεί το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών μιας ανώνυμης εταιρείας από φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια. Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξη του στον "Nova Σπορ FM" μίλησε εφ' όλης της ύλης για το ζήτημα του νέου αθλητικού νομοσχεδίου καθώς και για τη κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας, η οποία σχετίζεται με τη "πράσινη" ΠΑΕ.

Αναλυτικά:

-Γενικά για το αθλητικό νομοσχέδιο: «Αν δεν έχει ήδη κατατεθεί το νομοσχέδιο, θα κατατεθεί μέχρι το πρωί της Τρίτης. Με ρωτάνε και μένα ‘Θα έρθει ο πρίγκιπας;’. Έτσι εκφυλίζεται η συζήτηση για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Η δυνατότητα σε αλλοδαπούς να επενδύσουν είναι μόνο μία πτυχή αυτή του νομοσχεδίου».

-Για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα: «Αυτό που απασχολεί τους επενδυτές είναι τι θα γίνει με την Ευρώπη. Αν δεν κλείσει αυτό το θέμα, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να τραβήξει η Ελλάδα επενδυτές, σε κάθε μορφή επενδυτικής δραστηριότητας. Αυτό που απαιτείται είναι να δούμε όχι μόνο πώς θα αντεπεξέλθει το ταμείο σήμερα, αλλά και πώς θα γεμίσει με την ανάπτυξη. Από το δικό μας Υπουργείο αυξήθηκε το ΑΕΠ, ενώ έπεσε σε όλους τους κλάδους. Υπάρχουν οικονομικές δραστηριότητες στην Ελλάδα που πάνε καλά. Πρέπει να δούμε πού είμαστε καλοί και να το κάνουμε ακόμη καλύτερα».

-Για την ανάπτυξη της οικονομίας: «Αν συνεχίζαμε με την οικονομία που είχαμε, θα είχαμε τελειώσει την Ελλάδα. Αν όλη σου η ανάπτυξη ξεκινάς από την κατανάλωση, δεν έχεις καμία ελπίδα. Πρέπει να δουλέψουμε ο ένας τομέας δίπλα στον άλλο κι όχι απέναντι από τον άλλο. Αν βάλουμε στο πλάι για ένα λεπτό αυτά που μας χωρίζουν, μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα με αυτά που μας ενώνουν. Έχουμε ακούσει πολλά αυτά τα δύο χρόνια και η ανησυχία καλλιεργείται εν μέρει από κάποιους που θέλουν να ευνοηθούν από αυτή. Είναι κρίσιμη στιγμή, ώστε να περάσει το μήνυμα πως η ανάπτυξη είναι στην πόρτα και χρειάζονται 3-4 βήματα για να προχωρήσει. Η απόφαση του Οκτώβρη ανοίγει μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα. Το κλίμα μπορεί να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια μπορεί να έρθει η ανάπτυξη. Υπάρχουν ελλειμματικοί θεσμοί δημοκρατίας στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να έχουμε τη δύναμη να διεκδικούμε μέσα στην Ευρώπη, από μία θέση ισχύος κι όχι αδυναμίας. Όσο η οικονομία μας είναι σε αυτή την κατάσταση, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα».

-Για τα προβλήματα στον λαϊκό αθλητισμό: «Πρέπει να έχει κανείς επιλογές, να μπορεί να αθλείται σε ιδιωτικούς ή σε δημόσιους χώρους. Ακόμη και την εποχή που λέγαμε ‘αθλητισμός για όλους’, στόχος ήταν να βγάλουμε πρωταθλητές. Είμαστε χώρα που σε σχέση με τον πληθυσμό της έχει πολλούς περισσότερους πρωταθλητές και πολύ λιγότερους αθλούμενους. Δημιουργήθηκαν υποδομές με κακό σχεδιασμό και χωρίς να υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και ενδιαφέρον. Το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικής Στρατηγικής που δημιουργείται με το νέο νομοσχέδιο θα καταγράφει την κατάσταση σε όλη την Ελλάδα και θα γίνεται ένας σχεδιασμός που θα είναι εθνικός και περιφερειακός. Στο παρελθόν έγιναν λάθη, τα οποία ακόμη πληρώνουμε. Δυστυχώς δεν υπάρχει ο λαϊκός αθλητισμός σαν κοινωνική απαίτηση, όπως η απαίτηση για να φτιάξουμε νέους πρωταθλητές και να έχουμε κι άλλες επιτυχίες σαν χώρα».

-Για τη χαμένη ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούσαν να είχαν δώσει τεράστιες δυνατότητες στην Ελλάδα. Όχι μόνο στον τουρισμό. Εκείνη τη χρονιά ο ελληνικός αθλητισμός έβγαλε προς τα έξω μία εικόνα. Αντί να κεφαλαιοποιήσουμε αυτό το πράγμα, σήμερα είμαστε βουτηγμένοι στην ντόπα, τη βία και τη διαφθορά».

-Για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων από την Ελλάδα: «Ο προϋπολογισμός των μεσογειακών αγώνων ήταν τρελός. Επιδιώξαμε να γίνουν με πολύ μικρότερο κόστος, αλλά δεν έγινε δεκτό. Αντιμετώπισα νοοτροπίες πως θα έπρεπε η Ελλάδα να δώσει τα τελευταία της λεφτά για να κάνει ο καθένας η μαγκιά του. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενο. Ο προϋπολογισμός που προτείναμε μπορούσε να κάνει μια χαρά μεσογειακούς αγώνες και αποφάσισαν να τους κάνουν αλλού για να έχουν τις πολυτέλειες που περίμεναν».

-για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ: «Οι ποινές για το ντόπινγκ έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρές. Τοποθετείται το ντόπινγκ στην ίδια κλίμακα με το οργανωμένο έγκλημα. Η σύνθεση που στήθηκε το ΕΣΚΑΝ ήταν ελλειμματική, αλλά τώρα αποκτά διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία».

-για την αντιμετώπιση της βίας: «Αυστηροποιήσαμε τον ποινικό κώδικα για να περάσουμε το μήνυμα πως θέλουμε η βία να σταματήσει, ενώ βάλαμε ρήτρες βίας. Θα πάρουμε όλα τα μέτρα για να το πετύχουμε. Όταν πας να αλλάξεις τα πράγματα, οι πρώτοι που θα τιμωρηθούν αισθάνονται ένα αίσθημα αδικίας. Πρέπει όμως από κάπου να ξεκινήσεις και δεν πρέπει να σταματήσεις. Τα φαινόμενα αυτά, όταν δεν υπάρχει σοβαρή ανάληψη ευθυνών γιγαντώνονται. Αυτό που επιδιώκει η διαρκής επιτροπή είναι να φέρει στο ίδιο δωμάτιο όλους τους συνυπεύθυνους. Καταλαβαίνω τη δυσπιστία του κόσμου, αλλά χρειάζεται ένας χώρος για να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα. Αν συλληφθείς μία φορά, μπορεί να έτυχε. Αν όμως αυτό επαναληφθεί, ο δικαστής πλέον έχει το δικαίωμα να σου απαγορεύσει η δυνατότητα εισόδου στο γήπεδο για πολύ καιρό. Είναι ένα καλό εργαλείο για τη δικαιοσύνη».

-τους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους εκπροσώπους των συνδέσμων, ώστε η μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο δεν θα είναι πιεσμένη. Θεωρώ πως τα μηνύματα θα γίνουν σεβαστά από όλες τις πλευρές και οι λέσχες θα βοηθήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορώ να πιστέψω πως κάποιος που πραγματικά αγαπά την ομάδα του πιστεύει πως βοηθά την ομάδα του με τη βία ή με το να εκμεταλλεύεται το χώρο που έχει το έμβλημα της ομάδας του για να διακινεί ναρκωτικά».

-Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και των "ύποπτων" αγώνων:«Τα χρήματα πίσω από τους στημένους αγώνες είναι πάρα πολλά και φεύγουν από τα στενά όρια της Ελλάδας. Δεν μπορεί η Πολιτεία παρά να κοιτά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά αλλάζοντας τη νομοθεσία, όπως πρέπει. Κοιτάμε τα νέα εργαλεία που φτιάχνουν τα συμφέροντα αυτά και ο αγώνας είναι συνεχής. Αν δει κανείς τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα, μπορεί να δει κανείς ότι έγινε ένα πρώτο βήμα. Θα δικαστούν άνθρωποι και πάνω από δέκα ομάδες έχουν υποβιβαστεί. Θα ήταν άδικο να πει κανείς ότι ξεκίνησε η διαδικασία κάθαρσης και σταμάτησε. Πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Η διαφθορά δεν είναι κάτι που γίνεται, το αντιμετωπίζεις και τελειώνει. Θα γίνεται πάντα και το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς για να αποκτήσει το ποδόσφαιρο αξιοπιστία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου