Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους… πολιτικούς

Δεκατέσσερα χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή στον Κυβερνήτη του Ιλινόις
Μία ιστορία που παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον ως προς την προσέγγιση της δικαιοσύνης και τα μέτρα που πήρε εναντίον ενός ανώτατου άρχοντα
Ο ΡΟΝΤ ΜΠΛΑΓΚΟΓΕΒΙΤΣ μετά την καταδίκη του ζήτησε
συγγνώμη από το Δικαστήριο, από την οικογένειά του και από τους πολίτες του Ιλινόις

Πολλές φορές όταν αναφερόμαστε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και της Κύπρου κυριαρχεί ένα ρητορικό ερώτημα, σχετικά με το άσυλο το οποίο απολαμβάνουν οι εθνοπατέρες μας, όσον αφορά σκάνδαλα, κακοδιαχείριση και διαφθορά. Οι υποθέσεις όπως το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, η Μονή Βατοπαιδίου, οι μίζες για τα οπλικά συστήματα, οι τεράστιες σπατάλες στα νοσοκομεία με τις προμήθειες, η δημιουργία ενός τεράστιου χρέους στην Ελλάδα, αλλά και προσφάτως η τραγική εξέλιξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, έχουν μεταξύ τους έναν κοινό συντελεστή: κανείς μέχρι στιγμής από τους πολιτικούς δεν κρίθηκε ένοχος, κανείς δεν απολογήθηκε, κανείς δεν οδηγήθηκε στα δικαστήρια, παρότι όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι καταδικασμένοι ήδη στη συνείδηση του απλού κόσμου.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, μία είδηση στις Ηνωμένες Πολιτείες απέδειξε για πολλοστή φορά ένα θεώρημα που διέπει τον δημόσιο βίο σε όλο τον πλανήτη. Οι πολιτικοί ποτέ και πουθενά δεν θα πάψουν να είναι σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένοι και λαίμαργοι, όμως αυτό που αλλάζει από χώρα σε χώρα είναι η ανοχή της κάθε κοινωνίας και του συστήματος δικαίου σε περιπτώσεις διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Ο Κυβερνήτης του Ιλινόις καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή, σε μία ιστορία που παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον ως προς την προσέγγιση της δικαιοσύνης και τα μέτρα που πήρε εναντίον ενός ανώτατου άρχοντα.
Στις 9 Δεκεμβρίου όμως του 2008, και ενώ βρισκόταν στα μέσα της δέυτερής του θητείας ως Κυβερνήτης, ο Μπλαγκόγεβιτς συνελήφθη με βαρύτατες ομοσπονδιακές κατηγορίες για διαφθορά, για συνωμοσία και δωροδοκία. Ο ισχυρός πολιτικός συνελήφθη μετά τις καταγγελίες ότι επιχείρησε να «πουλήσει» τη θέση του Γερουσιαστή του Ιλινόις, που είχε μείνει κενή μετά την εκλογή Ομπάμα στην προεδρία της Αμερικής. Ο ανώτατος άρχοντας του Ιλινόις διαπραγματευόταν με πολιτικούς της περιοχής την πιθανότητα να προωθήσει συγκεκριμένο άτομο στη Γερουσία των ΗΠΑ, έναντι αδρής οικονομικής αμοιβής.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ η εφημερίδα «NY TIMES» ανέφερε για το μέγεθος της ποινής, ότι η ποινή είναι λίγο μικρότερη από την πρόταση του Εισαγγελέα, αρκετά μεγαλύτερη από ποινές άλλων πολιτικών στο Ιλινόις, ενώ γενικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυστηρή. Ο Δικαστής Τζέιμς Ζάγκελ τόνισε ότι η ζημιά που έγινε από τη συμπεριφορά του Μπλαγκόγεβιτς δεν μετριέται σε χρήμα που χάθηκε, αλλά σε πρεστίζ όσον αφορά την πολιτική σκηνή και την εμπιστοσύνη του κόσμου στην Κυβέρνηση.
 
Οποιαδήποτε ομοιότητα με πολιτικές καταστάσεις και πολιτικά πρόσωπα σε Ελλάδα και Κύπρο είναι εντελώς συμπτωματική, καθώς πλέον αποτελεί άγραφο νόμο ότι όλοι είμαστε ίσοι μπροστά στον νόμο, απλώς κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους...


Του Δημήτρη Φιλιππίδη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου