Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

Η Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου....

Έφτασε πλέον ο καιρός σαν μεγάλα παιδιά να καταλάβουμε ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (δεν μπόρεσα πότε να καταλάβω γιατί κολλάνε και αυτό το "της Χάγης στο τέλος, αφού ένα είναι και σε όλο το κόσμο το λένε Διεθνές Δικαστήριο, International Court of Justice) δεν αλλάζει τίποτα στη ζωή μας.

Πρώτα απ' όλα η απόφαση μιλάει για παραβίαση του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας, το οποίο λέει ότι η πρώτη μεριά (σ.σ. Ελλάδα) δεν θα εμποδίσει την δεύτερη μεριά (σ.σ. πΓΔΜ) να ενταχθεί σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς  λόγω του συνταγματικού τους ονόματος (Δημοκρατία της Μακεδονίας). Η πολιτική της Ελλάδας σαφώς και δεν το έκανε. Το πάτημα τους ήταν οι δηλώσεις στα ΜΜΕ που έκανε η τότε υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν αναφέρει πουθενά ότι θα αναγνωριστούν ως Μακεδονία ή Δημοκρατία της Μακεδονίας όπως έχω ακούσει πολλούς να αναπαράγουν. Η Ελλάδα απέτυχε να αποδείξει τα λεγόμενά της (“failed to establish”) όπως αναφέρει πολλές φορές η απόφαση.

Επίσης και η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πάγωσαν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα του ονόματος. Άρα βλέπουμε ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε και γίνεται στόχος πάμπολλων επιθέσεων τις τελευταίες μέρες έχει αποδόσει αυτό που θέλαμε. Βέβαια καλό θα ήταν να μην υπερεκτιμήσουμε τις δυνάμεις μας και να αναλογιστούμε το κατα πόσο τα ισχυρά κράτη της Ε.Ε. θα ήθελαν ένα κράτος στην Ένωση που να χρειάζεται τεράστια ποσά για την ανάπτυξη του στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Τέλος θα κλείσω με κάποια λόγια του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων κου Ηλία Κουσκουβέλη "ο ότι η Ελλάδα έχασε την υπόθεση δεν είναι το χειρότερο.  Το χειρότερο είναι ότι η χώρα εγκατέλειψε την πολιτική που κορυφώθηκε στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και δεν έχει πλέον διαπραγματευτική πολιτική και μέσα πίεσης έναντι των Σκοπίων!  Και αυτό παρά το ότι η Ελλάδα έχει υποχωρήσει από την αρχική της διαπραγματευτική θέση, δηλαδή της μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του στο όνομα της γειτονικής χώρας."


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου