Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Συρία: Η σκακιέρα των μεγάλων δυνάμεων

Απίστευτες καταστάσεις βιώνει η Συρία καθώς τις τελευταίες μέρες στο εσωτερικό της χώρας επικρατεί μια κατάσταση που κυριολεκτικά απέχει ελάχιστα από το να εξελιχθεί σε πόλεμο. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται γύρω στους 10 από τους οποίους οι 6 σκοτώθηκαν στην πόλη Χόμς της κεντρικής Συρίας από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 25. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ο Αραβικός σύνδεσμος ήταν έτοιμος να επιβάλει κυρώσεις κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, μερικές από τις οποίες είναι η ταξιδιωτική απαγόρευση και η οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές με σκοπό να πιέσουν τον Ασαντ. Ο ΟΗΕ επιπρόσθετα ανακοίνωσε αντικρούοντας τα παραπάνω ότι ο Συριακός λαός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι περίπου έχουν ανάγκη από τρόφιμα ενώ 3 εκατομμύρια είναι εκείνοι που πλήττονται από το υπάρχων βίαιο καθεστώς. Παρά όμως τα επεισόδια και τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης που λαμβάνουν χώρα στις πόλεις της Συρίας, πίσω από τη σκηνή παίζονται εκπληκτικά παιχνίδια διεθνούς πολιτικής.

Αρχικά, έχει παρατηρηθεί ότι μαζί με την Συρία ακούγεται πολύ και η Ρωσία, κάτι το οποίο ίσως δημιουργεί αρκετές απορίες. Πρόσφατα μάλιστα, Ρωσικά σκάφη μετέφεραν τεχνικούς συμβούλους στο λιμάνι της Λατάκια με σκοπό να εγκαταστήσουν αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και συστήματα ραντάρ ώστε να ελέγχεται ο εναέριος χώρος πάνω από τις κύριες στρατιωτικές και αεροπορικές βάσεις τους ενώ παράλληλα κατέφθασαν 3 αντιτορπιλικά στα παράλια για να προστατέψει τα υδάτινα σύνορα . Ποιος όμως ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία να προβεί σε τέτοιες στρατηγικές ενέργειες; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση βρίσκεται στις σχέσεις που έχει η Ρωσία με τη Συρία από το παρελθόν.

Η Συρία από τα χρόνια που υπήρχε η Σοβιετική Ενωση είχε καλές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά μετά την πτώση της ΕΣΣΔ έπαψε να ενδιαφέρεται μέχρις ότου την ξαναέβαλε στο παιχνίδι ο Βλαντιμίρ Πούτιν με την αντιδυτική πολιτική του. Η Συρία πρόκειται για ένα κράτος στο οποίο η Ρωσία έχει πρώτον πάρα πολλά στρατιωτικά συμφέροντα μιας και έχει την δυνατότητα να ελλιμενίσει τα πλοία της στη ναυτική της βάση στο λιμάνι της Λατάκια και δεύτερον διευκολύνει τη θέση της δεύτερης στο να μπεί ακόμη πιο μέσα όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής. Η Ρωσία πρόκειται για ένα κράτος το οποίο έχει τεράστια στρατιωτική δύναμη, άριστη εξωτερική πολιτική και πολύ μεγάλη προβολή ισχύος στις διεθνείς σχέσεις. Από ότι έχει κάνει μέχρι τώρα δείχνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει να γίνουν αλλαγές οι οποίες θα επηρεάσουν τα οποιαδήποτε πλάνα έχει ετοιμάσει για το μέλλον και το μόνο σίγουρο είναι ότι η παραμικρή κίνηση εμποδίσματος των χωρών που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους στη γύρω περιοχή(Τουρκία, ΗΠΑ, Ισραήλ) θα προκαλέσουν τρομακτικές αναστατώσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου