Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Ανάγκη βελτίωσης φορολογικού συστήματος

Από μικρός ήξερα ότι οι νόμοι στην Ελλάδα έχουν παραθυράκια. Αυτό που δεν ήξερα μέχρι πρότινος ήταν ότι είναι απίστευτα άδικοι. Και ιδιαίτερα όσον αφορά το φορολογικό μας σύστημα. Κατανοώ ότι η φοροδιαφυγή πλήττει την Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό αλλά αυτό δεν μπορεί να την εξισώσει με ένα φόνο. Αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερο. Ένας εγκληματίας που κατηγορείται για τρομοκρατική επίθεση ή ανθρωποκτονία μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα σταματάνε οι διώξεις λόγω παραγραφής του αδικήματος. Ο Έλληνας φορολογούμενος όμως αν χρωστάει στην εφορία όσα χρόνια κι αν περάσουν χωρίς αυτή να του ζητήσει τα λεφτά (ακόμη κι αν έχουν περάσει 100 χρόνια κι έχουμε περάσει στην επομένη γενιά!) αν του ζητήσει τα λεφτά η εφορία είναι υποχρεωμένος να της τα καταβάλλει!

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε επίσης ότι η κύρια ασχολία της εφορίας είναι η είσπραξη. Για τον έλεγχο ούτε λόγος! Τόσες κυβερνήσεις έχουν περάσει, τόσοι φορολογικοί νόμοι έχουν αλλάξει αλλά η φοροδιαφυγή παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και φυσικά δεν είναι επειδή δεν μπορούν να αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση. Προτάσεις από θεσμούς όπως το οικονομικό επιμελητήριο υπάρχουν αλλά μένουν στο ράφι.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια ουσιαστική αλλαγή από την βάση του φορολογικού νόμου μέχρι και την παραμικρή λειτουργία της εφορίας καθώς και αλλαγή της νοοτροπίας μας για να δούμε βελτίωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου