Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011

Λόγια του αέρα

Ακούμε συνεχώς ότι η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο χρέος κοντά στια 340-350 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά πόσο όμως αυτό αληθεύει αυτό? Σε ποιους τα χρωστάμε αυτά τα λεφτά? Και τι ρόλο παίζει η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων??

Αρχικά θα αναφερθώ στο γεγονός ότι ακούγεται συνεχώς η απειλή: ‘Μνημόνιο ή Πτώχευση’. Μια χώρα πτωχεύει όταν η καθαρή της θέση είναι αρνητική. Καθαρή θέση ονομάζεται το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων μείον τις μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες υποχρεώσεις. Με λίγα λόγια καθαρή θέση είναι το κεφάλαιο που διαθέτει μια χώρα (ή μια επιχείρηση αντίστοιχα). Έρχεται λοιπον η ώρα να απαντηθεί το ερώτημα: ‘Ποια είναι η καθαρή θέση της Ελλάδας?’
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες της οποίας η καθαρή θέση είναι θετική σε αντίθεση με μεγάλες οικονομικές δυνάμεις όπως Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία κ.α. των οποίων η καθαρή θέση είναι εδώ και χρόνια αρνητική. Για να δώσω ένα ενδεικτικό παράδειγμα το χρέος των ΗΠΑ αγγίζει τα 13800 εκατομμύρια ευρώ! Οι χώρες αυτές με διάφορα λογιστικά κόλπα καταφέρνουν να κλείνουν ισολογισμό και να συνεχίζουν κανονικά την λειτουργία τους κάτι που προφανώς δεν είναι σε θέση να κάνει η Ελλάδα.
Τι σχέση έχει η οικονομική κρίση με το όλο θέμα? Από την στιγμή που η Ελλάδα έχει μι οικονομία που παρόλα τα προβλήματά της μπορεί και διατηρεί θετική καθαρή θέση είναι ένας πολύ καλός στόχος για να εισβάλουν μέσα της μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις και να επωμιστούν τα κέρδη.
Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι η οικονομική κρίση (στο μεγαλύτερο της μέρος) και το όλο θέμα της πτώχευσης της Ελλάδας είναι τεχνητά και υποκινούμενα από ξένους επενδυτές έχοντας την υποστήριξη της τωρινής κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν το διάστημα όπου υπήρχε ένας ‘αναβρασμός’ στην πολιτική επικαιρότητα της χώρας με το αν θα υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση ή όχι να μας δίνεται η 5η δόση χωρίς πολλούς όρους και υποσχέσεις και από την στιγμή που έγινε ο ανασχηματισμός και μετά να βγαίνει ο κάθε εκπρόσωπος τύπου στα ΜΜΕ προσπαθώντας να μας πείσει πόσο αναγκαία είναι όλα αυτά τα μέτρα που ακούμε.
Ελπίζω να σταματήσει κάποια στιγμή η όλη ιστορία με τα ψέματα και τα παραμύθια που πουλάνε στον κόσμο ο οποίος δεν γνωρίζει πολλά και απλά βασίζει την τύχη του σε αυτούς που υποτίθεται ότι γνωρίζουν. Η Ελλάδα πρέπει να ανορθώσει το ανάστημά της, να βρει το παλιό, χαμένο της κύρος και να ξαναβγεί στις αγορές αυξάνοντας συγχρόνως την παραγωγικότητα της. Έτσι όχι μόνο θα ξεμπλέξει από το ΔΝΤ και το μνημόνιο αλλά θα μπορέσει να πρωτοστατήσει και στην ευρωπαϊκή οικονομία.

2 σχόλια:

 1. Όλοι πουλάνε παραμύθια, Θάνο. Εκείνο που μας κατέστρεψε ήταν:
  1) Οι πελατειακές σχέσεις πολιτών-πολιτικών (ίσως το χειρότερο)
  2) Το εκλογικό σύστημα, το οποίο ευνουχίζει το εκλογικό σώμα. Εγώ θα προτιμούσα την απλή αναλογική.
  3) Η νοοτροπία του "βαμμένου οπαδού" μιας παράταξης. Κανονικά, μια παράταξη δεν επιτρέπεται να έχει οπαδούς. Ένα κόμμα πρέπει πάντα να φοβάται το εκλογικό σώμα, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό. Αν το εκλογικό σώμα αποτελείται από άτομα που έχουν ταχθεί δογματικά στο πλευρό 5-10 κομμάτων, αχρηστεύονται οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί.
  4) Στόχο των εκλογών δεν πρέπει να θεωρούμε τη στήριξη του Χ κόμματος, ή την αποτροπή το Ψ κόμματος από το να πάρει την εξουσία, αλλά την πρόοδο της πατρίδας.
  5) Ο λόγος που οι περισσότεροι εκ των πολιτικών λένε ψέμματα είναι η ΑΝΟΧΗ που δείχνει το εκλογικό σώμα: Πού αλλού θα γινόταν υπεξαίρεση χρημάτων, είτε από πολιτικό παράγοντα, είτε από απλό πολίτη (π.χ. δημόσιος τομέας, ασέβεια προς τη δημόσια περιουσία), χωρίς οι υπόλοιποι πολίτες να αντιταχθούν σε αυτή την επαίσχυντη τακτική ατόμων που δεν νιώθουν τμήμα της κοινωνίας, αλλά ιδιώτες και μόνο ιδιώτες?

  Εδώ θα επαναλάβω κάτι που έχω πει πολλές φορές: Το πρόβλημα ΔΕΝ είναι οικονομικό και ποτέ δεν ήταν. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό και είναι θέμα νοοτροπίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συμφωνώ με αυτα που λες.. Στο μονο που διαφωνω ειναι στο οτι τα κομματα πρεπει να φοβουνται το εκλογικο σωμα για να ειναι αποτελεσματικα.. Η νοοτροπια πρεπει να αλλαξει αυτο ειναι σιγουρο.. Αλλα οχι προς τον φοβο.. Δεν ειναι λυση ο φοβος γιατι μετα θα επικρατει ο νομος της ζουγκλας και θα βρεθουμε σε καταστασεις αναρχιας..
  Εκει που με βρισκεις απολυτα συμφωνο ειναι στο οτι ολοι πρεπει να σκεφτομαστε την προοδο της Ελλάδας.. Αυτός πρεπει να ειναι ο στόχος της εκαστοτε κυβερνησης όσο και του καθενός μας ξεχωριστά..

  ΑπάντησηΔιαγραφή